Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Inloggen door selfies en praten bij Atombank

Volgend jaar zal het mogelijk zijn bij de Britse Atombank om in te loggen door middel van stem- en gezichtsherkenning. Volgens deze zogenaamde ‘challenger-bank’ is deze methode simpeler en veiliger.

Klanten zullen de mogelijkheid hebben om bij de bank in te loggen met hun stem en gezicht, in plaats van door middel van een wachtwoord. De bank hoopt met de biometrische technologie het hoofd te bieden aan de groeiende dreiging van hackers. De innovatie komt na een aantal cyberaanvallen afgelopen jaar, zoals bij Aschley Madison, TalkTalk en V-tech, waarbij persoonlijke gegevens zijn gestolen door hackers.

Volgens de bank heeft de gemiddelde Brit 19 verschillende wachtwoorden en is een op de drie van deze wachtwoorden is niet sterk genoeg.

Futuristische technologie op alledaagse apparaten

Om in te loggen met de nieuwe technologie hebben klanten een moderne smartphone of tablet nodig met een Apple iOS of Androidsoftware. De match met de stem wordt gemaakt als de klant een bepaalde zin drie keer herhaalt. Na een positieve stemherkenning komt de volgende stap: gezichtsherkenning. De klant moet zijn of haar gezicht passen in een ovale vorm op het scherm, waarna er een selfie wordt gemaakt. Als extra veiligheidsmechanisme moet de klant knipogen. De bank wil in de toekomst ook vingerafdrukken aan dit lijstje toevoegen.

Op dit moment heeft de bank meer dan 1 miljoen gebruikers die werken met het biometrische systeem. Vier op de vijf klanten verkiest het nieuwe systeem boven het gebruik van een wachtwoord. De Atombank hoopt in 2020 vijf miljoen klanten te bedienen.

De Atombank is overigens niet de enige organisatie met een dergelijk systeem. Onder andere internetwinkel Alibaba en creditcardmaatschappij MasterCard zijn ook pilots aan het draaien met selfie-technologie.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles