Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Inititatief Good Finance moet richting geven aan finance

De finance sector heeft een imagoprobleem. Initiatieven die de sector willen verbeteren zijn talrijk, maar het ontbreekt aan een gemeenschappelijke richting. Het initiatief Good Finance gaat richting en samenhang brengen voor de innovators die de financiële markt weer menselijk en leuk willen maken.

Good Finance gelooft in “een financieel systeem dat liefdevol, eenvoudig, rechtvaardig en dienstbaar is” en is onlangs opgericht door bedrijfskundige Robbert Vesseur en organisatiepsychologe Joyce Velu. Het doel is om de creativiteit, de kennis en het netwerk van innovators in de financiële sector de bundelen en daarmee een grotere vuist te kunnen maken naar het bestaande systeem.

Hoe het anders kan

Vesseur en Velu hebben inmiddels vijf leden aan zich weten te binden: Money Maker, Eyevestor, OnsSysteem, GEEFeconomie en CommonEasy. De laatste partij, opgericht door Jip en Florian de Ridder, is een mooi voorbeeld van hoe het anders kan. Het biedt een interessant alternatief voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen gericht op zelfstandigen, gebaseerd op een opgebouwd netwerk en wederzijds vertrouwen.  Hiermee maakt CommonEasy een product dat normaliter complex en anoniem is, weer eenvoudig en persoonlijk. Met 86 leden op dit moment hebben de twee ondernemers de eerste succesvolle case al binnen, waar de zieke haar uitkering heeft ontvangen en zich alweer beter heeft gemeld.

Grootste bottleneck bij de toezichthouders

De grote vraag is hoe deze wereldverbeteraars de toekomst vorm willen geven. Zelf is het initiatief hier vooralsnog niet heel duidelijk over; wel melden de oprichters dat zij door het bundelen van de krachten van kleine innovators deze een duidelijkere stem willen geven richting de toezichthouders in de sector. Dat dit nodig is, werd onlangs onderstreept door hoogleraar financiële markten Arnoud Boot in een interview met het Financiële Dagblad. Volgens Boot ligt de grootste bottleneck voor innovatie op dit moment bij de toezichthouders, die ontwikkelingen in Fintech maar ternauwernood kunnen bijbenen.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles