Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

ING stapt in explosief groeiende peer-to-peermarkt

De ING Bank gaat investeren in het Chinese leenplatform WeLab. De ING maakt deel uit van een investeringsgroep die wordt geleid door een Maleisisch staatsfonds, genaamd Khazana.

Gezamenlijk investeren de investeerders 160 miljoen dollar in het Chinese bedrijf. WeLab onderscheidt zich van traditioneel bankieren door gebruik te maken van nieuwe, online financiële technologieën.

Ik kom lenen

WeLab werd in 2013 opgericht door een groep oud-bankiers in Hong Kong en werkt in China onder andere met het peer-to-peer platform wolaidai.com (vrije vertaling: ik kom lenen). WeLab wil een samenwerking aangaan met de ING op het gebied van online lenen en ‘direct banking’. Tevens zal het bedrijf samenwerken met de Postal Savings Bank van China en mogelijk andere commerciële banken.

Big data

Via de WeLab app en website kunnen mensen eenvoudig geld lenen en sparen. Big data wordt gebruikt om snelle online kredietscores in kaart te brengen, waardoor het aantal wanbetalingen een stuk lager ligt dan bij creditcardmaatschappijen.

Big data wordt in China al langer gebruikt. Zo gebruikt Alibaba met Sesame Credit al op grote schaal big data om klanten kredietscores toe te kennen. ING is daar nog wat terughoudend in geweest, maar zegt te willen leren van WeLab. “Je kunt prima een auto kopen die 200 kilometer per uur kan en je beperken tot een snelheid van 120. In elk land gelden andere normen en waarden voor privacy en het gevoel van veiligheid’, zegt Benoît Legrand, hoofd fintech bij ING in het FD. “Wat we hier doen in China is iets anders dan we in Europa doen. Wat voorop staat is dat we onze competenties willen blijven uitbreiden: niemand weet immers hoe de markt er over tien jaar voor staat.”

Wildgroei aan P2P-platforms

De markt voor peer-to-peer (p2p) leningen in China groeit exponentieel. Alleen al in 2015 kwamen er meer dan 1000 nieuwe aanbieders bij. Dit resulteerde in een groei van 64 procent. Dataverzamelaar Lending House rapporteert dat er nu bijna 2600 p2p-leningen verstrekt zijn in China. Deze groei had afgelopen jaar echter een keerzijde: er kwamen steeds meer gevallen aan het licht waarbij eigenaren van p2p-bedrijven er met het geld vandoor gingen. Peking kwam daarom met richtlijnen om de groei in goede banen te leiden.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles