Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

ING introduceert deze zomer mobiel betalen

Klanten van ING met een Android Smartphone met NFC-functionaliteit kunnen vanaf deze zomer contactloos betalen. Op dit moment gaat de betalingsapp een laatste testfase door onder een groep medewerkers. 

Wie klant is bij ING, een Android Smartphone vanaf versie 4.4 KitKat of hoger met Near Field Communication (NFC) heeft, kan vanaf deze zomer de portemonnee thuis laten en met de mobiele telefoon betalen.

Android telefoons
ING heeft niet de Nederlandse primeur als het aankomt op mobiel betalen. Mobiel betalen is in Nederland sinds februari dit jaar mogelijk en betrof ook alleen Android gebruikers. Het betalen met de mobiele telefoon was als eerste mogelijk voor klanten van de Rabobank die in het bezit zijn van een Samsung. De app waarmee klanten kunnen afrekenen bij de kassa, de Rabo Wallet app, was in het begin alleen beschikbaar op de Android-toestellen Samsung Galaxy S4 en Note 3. 

Telecomprovider Vodafone Nederland en de International Card Services (ICS) maakten daarna contactloze betalingen met de Android smartphones mogelijk toen ze de Visa World Card lanceerden, een app voor de Android smartphones met NFC. ING schaart zich deze zomer ook in dit rijtje van banken waarbij betalen met de mobiele telefoon mogelijk is.

Omstreden
Helemaal onomstreden is contactloos betalen met een mobiele telefoon echter niet. Amerikaanse winkeliers kwamen in opstand tegen de hoge kosten van contactloos betalen. Vooral het systeem van Apple ondervond daar veel weerstand van de retailers.

Brancheorganisatie Detailhandel Nederland deelt deze mening. Voordat mobiel betalen in Nederland op grote schaal geïmplementeerd wordt, wil de vereniging dat er duidelijke afspraken komen over de hoogte van de tarieven die banken en creditcardmaatschappijen mogen rekenen. Volgens de secretaris betalingsverkeer van de brancheorganisatie, Tom Ponjee, gebruiken creditcardbedrijven het contactloos betalingsverkeer veelal als melkkoe voor hun eigen gewin. “Organisaties als Apple, Mastercard en Visa vragen torenhoge creditcardtarieven die tot wel veertig keer hoger kunnen liggen dan gewone pinbetaling. En PayPal is nog veel duurder. De klant draait hier uiteindelijk voor op”, aldus Ponjee in de Telegraaf.

Google’s Android Pay zou juist geen kosten doorberekenen aan creditcardbedrijven als ze gebruik maken van de betaalapp, zo meldt de Wall Street Journal.

Niet Android, maar Apple is marktleider
Opmerkelijk is dat Apple wereldwijd gezien marktleider is als het aankomt op mobiel betalen. De smartphones van Android hadden weliswaar als eersten de benodigde techniek, maar de relaties met de telecomproviders en fabrikanten die de Android toepassingen distribueren waren dusdanig, dat Google tot dusver nooit zijn potentie waarmaakte.

Hoewel Apple dus een laatkomer is op de markt van het mobiel betalen, claimt CEO Tim Cook dat Apple op het gebied van mobiel betalen momenteel wgroter is dan al zijn concurrenten tezamen.

Over de schrijver

Aaron Mirck
Aaron Mirck

Aaron MIrck is gek op nieuwe technologieën, omdat hij gelooft dat techniek de democratie sterker kan maken.

Related Articles