ING: 800 miljoen euro in transformatie naar digitaal
— 4 oktober 2016ING heeft in Nederland 2300 en wereldwijd 7000 ontslagen aangekondigd. De bank gaat meer inzetten op de transformatie naar digitaal. Op deze manier wil het bedrijf alle systemen en apps voor smartphones centraal ontwikkelen en onderhouden.
Topman Ralph Hamers van ING wijst de snelle digitalisering in de sector aan als oorzaak voor de ingrepen. “Klanten bankieren via internet en mobiel en zien nauwelijks nog een bankkantoor van binnen.” Om die digitalisering verder vorm te geven wil Hamers de komende vijf jaar 800 miljoen euro investeren.
Disruptor
Ondanks de ontslagen heeft ING nog steeds groeidoelstellingen, onder meer door overnames. In het Financieele Dagblad meldt Hamers daarover: “We groeien autonoom hard, omdat we in veel Europese landen de disruptor zijn. Bij overnames denk ik aan bepaalde fintechs die ons kunnen helpen onze dienstverlening te verbeteren.”
Hete adem
Hamers ziet duidelijk een beweging richting digitale dienstverlening: “Je mag ervan uitgaan dat klanten van een financiële dienstverlener verwachten wat ze ook van Uber en Alibaba verwachten: binnen een minuut een kredietaanvraag doen en het geld binnen hebben. En dan ook nog het gevoel hebben dat ze op een persoonlijke manier zijn geholpen.” Daarbij voelt Hamers wel de hete adem van de concurrentie in de nek: “Die digitale dienstverleners hebben geen activa, wij zijn straks een digitale speler, maar nog wel een met een balans.”
Het doel is uiteindelijk een mondiaal geïntegreerd banksysteem. Heeft dan niet elk land zijn eigen wensen? “Dat zien wij dus niet. Klanten verwachten een app die snel werkt, realtime informatie geeft en simpele producten levert. In soorten producten kan het net iets anders zijn. Maar de manier waarop je een bank moet drijven kan overal gestandaardiseerd. Wij hebben geen dertien apps voor dertien landen meer nodig.”
Besparing van 900 miljoen
Hoe ziet de bank eruit in 2021? Hamers: “Klanten doen dan alles via social media, zoals Facebook. We moeten ons merk nog krachtiger maken en verbinden met de Facebooks van deze wereld.”
Ondanks de ontslagen maakte de bank in het tweede kwartaal nog een winst van 1,4 miljard euro. “Je moet het dak repareren als de zon schijnt,” zegt Hamers daarover. De bank verwacht jaarlijks 900 miljoen euro te kunnen besparen door de ontslagronde. In Nederland verdwijnt met de 2300 ontslagen bij ING zo’n vijftien procent van de werkgelegenheid. In 2017 zullen er nog 12.538 werknemers overblijven bij ING Nederland.