Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

‘Implementatie MiFID II moet hoog op de agenda’

MiFID II (Markets in Financial Instruments Directive) bevat Europese wet- en regelgeving die onder meer beleggers beter moet beschermen. Het gaat om 20.000 pagina’s en 5000 regels die op 3 januari 2018 volledig geïmplementeerd moeten zijn, maar die vanwege ‘regulatory uncertainty‘ ook nog steeds aan verandering onderhevig zijn. Financiële instellingen wacht een zware taak.

IIR organiseerde op 15 en 16 november een tweedaags congres over de concrete vertaling en implementatie van MiFID II. Zowel de theorie als de (lastige) praktijk kwamen aan bod. Hoe word je MiFID II-compliant? En voor kleinere organisaties: moet je wel alles best in class implementeren? Het thema op 15 november was beleggersbescherming.

Bescherming op hoog niveau
Beleggers worden via MiFID II op diverse manieren beschermd. MiFID II geeft duidelijke regels voor informatieverstrekking, bijvoorbeeld over het gebruik van risicovolle derivaten. Beleggers zijn dan wel beter beschermd tegen verkeerde informatie van hun financieel adviseur, maar hoe zit het met columnisten die adviseren over beleggingen? Daar is nog geen eenduidig antwoord op. Andere onderwerpen die spelen bij beleggersbescherming zijn: kostentransparantie, een geschiktheidstoets (wat is het beleggingsdoel en de risicobereidheid van de belegger? En sluit het product daarop aan?), een passendheidstoets, interventie en best execution. Dit laatste houdt in dat de financieel adviseur het best mogelijke resultaat moet nastreven voor zijn klant.

Implementatie in de praktijk: ABN AMRO
Erica Kostelijk vertelde over de complexe MiFID II-implementatie bij ABN AMRO. Die raakt alle klantgroepen, waarbij de impact per klantgroep, product, land en desk in de dealing room ook nog eens heel verschillend is. Daarbij komt dat de wet- en regelgeving nog in ontwikkeling is en een goede interpretatie vereist. Erica: “Het gaat om de geest van de wetgeving, niet om de letter. Het is belangrijk om je te realiseren dat het in ieders belang is dat er een veiliger, gezonder, transparanter en verantwoordelijk financieel systeem is. Je voert het niet in omdat je niet gepakt wilt worden, maar uit de behoefte om het gewoon goed te doen voor je klanten.” Qua prioritering in de uitvoering legde ze de nadruk op de zaken die het meest zichtbaar zijn in de markt en de projecten van lange adem. Je kunt immers onmogelijk alles tegelijk oppakken. Werk in het begin in een klein core team en schaal later op naar een grotere groep betrokkenen. Betrek zowel business, compliance als legal bij ieder besluit. Haar slotvraag: Is het eigenlijk wel mogelijk om helemaal compliant te zijn op 3 januari 2018? Niet voor de volle honderd procent, concludeert ze. Bedenk je wel: It’s a marathon, not a sprint – and you have to run! Ofwel: je moet tempo houden en doorgaan als je het wilt redden.

Implementatie in de praktijk: VIVAT
Bij VIVAT is MiFID II alleen van toepassing op een deel van de organisatie: vermogensbeheerder ACTIAM. Pim Heemskerk en Simone de Visser-Wiggers hebben beiden een juridische achtergrond en werden speciaal aangenomen voor de MiFID II-implementatie. Hun startpunt? Er was nog weinig kennis van de impact, weinig awareness, geen gestructureerd plan voor het implementatieproces en het werd vooral beschouwd als een juridisch issue. Volop werk aan de winkel dus, te beginnen met awareness creëren voor de urgentie van het onderwerp. Dat begon onder meer met uitdagingen identificeren. Zoals de concurrerende prioriteiten in de organisatie en een beperkt overzicht van de impact. Daarbij hielpen de impactmemo’s die het duo rondstuurde. Beide kenmerken het implementatieproces eerder als een Echternach-processie dan een stap-voor-stap proces. Ook zij concluderen: op tijd een volledige implementatie realiseren is een grote uitdaging.

Kijk voor meer informatie op de site van het event of volg #MIFIDII op Twitter.

 

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles