Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert
iDIN

iDIN: eenvoudig digitaal identificeren

Iemand die alleen een bankrekening heeft, kan het betreffende wachtwoord nog wel herinneren. Maar een consument die naast een bankrekening ook nog belegt, ergens anders een hypotheek heeft afgesloten, een verzekering elders heeft lopen en ook nog gebruikmaakt van bijvoorbeeld een digitaal portaal voor de gehele personal finance kan nogal eens iets vergeten. Identificatiedienst iDIN moet dit probleem oplossen.

Bij het doen van online aankopen kunnen we inmiddels bijna overal wel gebruikmaken van iDeal om eenvoudig in te loggen en af te rekenen. Maar wanneer we toegang willen tot een van de vele ‘Mijn omgevingen’ die een consument al snel rijk is, moeten we toch altijd nog de lijst met gebruikersnamen en wachtwoorden achter de hand hebben. De digitale sleutelbos is behoorlijk fors en past bijna niet meer in de broekzak.

Met iDIN moet dit tot het verleden gaan behoren. Zoals we dus al in heel veel webwinkels kunnen betalen via iDeal, moeten we straks ook bij alle Nederlandse financiële instellingen kunnen inloggen met behulp van één gebruikersnaam en wachtwoord: die van uw bank. iDIN betekent dus niet dat er nóg een account moet worden aangemaakt: bij het online afsluiten van – bijvoorbeeld – een autoverzekering wordt de klant omgeleid naar het inlogscherm van diens bank, waar de consument op zijn of haar vertrouwde manier kan inloggen.

iDIN conform GDPR

En zo zijn er nog meer zaken die de particulier met behulp van iDIN kan regelen of afsluiten. Denk, naast verzekeringen, ook aan het aanmaken van eender welk online account, een mobiel abonnement aanschaffen, een hypotheek of krediet afsluiten of bijvoorbeeld de leeftijd bevestigen om online aankopen te kunnen doen bij de slijterij. De bank weet niet wat de consument op die website waar diegene inlogt regelt, maar verstrekt alleen de benodigde gegevens. En de partij waar iemand op dat moment iets regelt of afsluit krijgt geen inzicht in zijn of haar bankgegevens: alles dus conform de Europese privacy-verordening (GDPR).

De consument kan inmiddels bij verschillende organisaties al gebruikmaken van iDIN. Zo kan er belastingaangifte worden gedaan met behulp van deze identificatiedienst, aangezien de Belastingdienst zich bij iDIN heeft aangesloten. Maar ook verzekeraars zoals Aegon en Aevitae én start-up Peaks staan al op de lijst van partijen die iDIN inmiddels ondersteunen.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles