Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert
creditcard

Creditcard wanbetaler direct geblokkeerd door ICS

Kregen creditcardhouders bij betalingsachterstanden in eerste instantie nog boetes, creditcardmaatschappij ICS heeft besloten dit anders aan te pakken. Zij gaan geen boetes meer uitdelen, maar zullen de creditcard direct blokkeren, zo laat het bedrijf weten.

Hoewel er creditcards zijn waar je vandaag de dag ook kleinere bedragen op kunt zetten (als ware een pinpas), komen veel mensen nog steeds in de problemen door creditcardbetalingen. Toegegeven: het klinkt aantrekkelijk om de creditcard te gebruiken, zeker wanneer de maand nog lang is. Maar onverwachte kostenposten die er tussen nu en het eind van de maand kunnen komen hebben mogelijk dramatische gevolgen voor de rekening die nog ligt te wachten. Aangezien het bedrag niet direct van de betaalrekening wordt afgeschreven hebben veel creditcardbezitters ook niet door hoe dicht men het limiet nadert, bijvoorbeeld op verre vakanties waar pinnen amper mogelijk is.

Creditcardmaatschappij Internation Card Services (ICS), die onder de Visa’s en Mastercards van klanten van ABN AMRO, Volksbank en de ANWB  beheert, heeft een eenvoudige oplossing gevonden voor het probleem met betalingsachterstanden. Tot 1 mei van dit jaar kreeg iemand nog een boete van 2%, bovenop het bedrag dat de klant de creditcardmaatschappij nog is verschuldigd. ICS heeft besloten om de creditcard van wanbetalers – die geen mogelijkheid tot gespreid betalen hebben ingesteld – direct te blokkeren. Dit liet het bedrijf weten, na eerdere berichtgeving in De Telegraaf.

Creditcard

De blokkade gaat in vanaf het moment dat iemand na 21 dagen een betaling niet kan voldoen. Hiermee voorkomt ICS in ieder geval dat financiële problemen van mensen met betalingsachterstanden verder vergroten. Instanties zoals het Nederlandse Instituut Budgetvoorlichting (Nibud) zijn blij met dit initiatief, maar zouden willen dat ICS de wanbetalers ook bijstaat bij schuldproblematiek. Dat doet het bedrijf nu nog niet, zo laat een woordvoerder weten, maar ze sluiten niet uit dit in de toekomst wél in de dienstverlening op te nemen.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles