Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Hypotheekmarkt anno 2017 (en verder): wat te verwachten? [deel whitepaper]

Ontwikkelingen volgen elkaar anno 2016 razendsnel op. In alle sectoren, en al helemaal op de hypotheekmarkt. Welke trends zien en voorspellen we? En hoe spelen professionals daar het beste op in? Experts met diverse achtergronden delen hun visie op het huidige én toekomstige hypotheeklandschap.

Als het gaat om de laatste ontwikkelingen in de hypothecaire sector, lijkt het goed te gaan met de markt. Er worden meer woningen verkocht en steeds hogere hypotheken afgesloten. Toch merkt Johan Conijn, bijzonder hoogleraar Woningmarkt aan de Amsterdam School of Real Estate/Universiteit van Amsterdam, op dat de oplevingen nog sterk regiogebonden zijn. “De verschillen zijn groot, maar doordat Amsterdam het gemiddelde flink omhoog trekt, realiseert niet iedereen zich dat.” Conijn voorspelt dat de situatie op korte termijn niet zal veranderen. “De aanzienlijke belangstelling voor grote steden zal de komende jaren blijven. Nieuwbouw is dan ook hard nodig.”
Cynthia Tulp, manager Merk, Marketing & Innovatie bij Obvion, merkt een toenemende vraag op naar particuliere woningbouw. “In 2016 zagen we ook weer een stijging van 35 procent ten opzichte van 2015.”

Nieuwe ontwikkelingen
Wat kunnen we nog meer verwachten de komende tijd? Natuurlijk, niemand kan in de toekomst kijken, maar toch worden er al uitspraken gedaan wat betreft de hypotheeksector anno 2017.
Stabiel blijvende rente
Philip Bokeloh, econoom bij ABN AMRO, voorspelt een stabiel blijvende korte hypotheekrente, zo laat hij weten in een interview. “De kans dat de ECB de rente verder verlaagt, achten wij klein”, zo stelt hij. “Een verdere verlaging leidt namelijk tot hogere kosten voor banken, wat de stabiliteit van het bankwezen kan aantasten. Bovendien duwt een verdere renteverlaging de wisselkoers van de euro omlaag, wat onrust op internationale valutamarkten kan veroorzaken.”

Groeiende hypotheekmarkt
Wouter Schilperoort, hoofd afdeling Koop- en Kapitaalmarkt bij het ministerie van Binnenlandse Zaken, voegt toe: “De verwachting is dat in 2017 de huizenprijzen verder herstellen, de hypotheekmarkt zal groeien en er nieuwe spelers bijkomen. Het is daarbij belangrijk dat hypotheekaanbieders niet alleen op prijs concurreren, maar ook duidelijk zijn over de productvoorwaarden. Daar kunnen aanbieders zich ook op onderscheiden. Wordt de risico-opslag automatisch verlaagd bij een lagere LTV of moet de klant daar om vragen? Hoe garandeer je als aanbieder dat je over tien jaar nog actief bent bij de volgende renteherziening? Hypotheekadviseurs en consumenten zullen goed moeten kijken naar deze voorwaarden.”

Verlaging LTV
Wat betreft de LTV maakt Conijn zich zorgen om de geplande verlaging daarvan tot minder dan honderd procent. “Dat is erg ongewenst. Voor starters is het al lastig toe te treden tot de huidige koopwoningenmarkt. De verlaging van de LTV bemoeilijkt dat alleen nog maar meer. Alternatieven zijn er voor deze doelgroep niet, want de sociale huursector is al niet toegankelijk voor mensen uit de middenklasse.”

Komst PSD2
In 2018 is PSD2 een feit, maar niet elke professional zal de richtlijn met open armen ontvangen. De AFM waarschuwt namelijk voor meer cybercriminaliteit die de komst van PSD2 met zich mee kan brengen. Volgens de toezichthouder is het toezicht op de handel in betaalgegevens op dit moment nog te versnipperd. Daarbij vreest de autoriteit voor de macht van grote techbedrijven zoals Google en Facebook als zij bepaalde betaalgegevens van bankklanten in handen krijgen. “Daarmee kunnen ze prachtige diensten voor consumenten ontwikkelen, maar ook nare dingen doen”, waarschuwt de AFM, die de politiek oproep het toezicht beter te organiseren. Niet alleen in Nederland, maar ook in de rest van Europa.
Toch ziet Tulp de voordelen van PSD2 wel in. “De richtlijn biedt ruimte voor nieuwe spelers en nieuwe businessmodellen.” De manager verwacht dat er nieuwe dienstverlening op basis van gedeelde gegevens gaat ontstaan die gericht is op het inzichtelijk en eenvoudiger maken van financieel inzicht voor de consument.

Nieuwe manieren van financieren
Tulp hoopt vooral dat hypotheekpartijen in 2017 de juiste balans vinden tussen nieuwe én bestaande klanten. “Met de aantrekkende markt zijn hypotheekaanbieders geneigd zich vooral op de nieuwkomers te focussen, terwijl bestaande klanten ook aandacht verdienen.” Daarbij zou volgens de manager meer geëxperimenteerd moeten worden met nieuwe manieren van wonen en werken – en de financiering daarvan. En met (financierings)oplossingen voor specifieke (nieuwe) doelgroepen. Initiatieven als familiehypotheken en crowdfunding spelen hier al op in. “Alleen zo kunnen we het aanbod efficiënter, effectiever en relevanter maken. En dat is een grote must in deze zo veranderlijke hypotheekwereld.”

Wat gebeurt er nog meer in de branche? Dat lees je in de whitepaper De hypotheekmarkt anno 2017 door de ogen van experts van IIR.
Bezoek ook het Hypotheken Event 2017 van IIR op 14 en 15 februari in Utrecht.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles