Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Hoe tokenization makkelijker en veiliger betalen mogelijk maakt

Met de opmars van het aantal connected devices en het Internet of Things valt te verwachten dat de toename van de hoeveelheid mobiele en online betaaltoepassingen de komende jaren krachtig doorzet. Het is de missie van Visa om deze veelheid aan betaalopties te faciliteren, op zo’n manier dat transacties veilig en gemakkelijk plaatsvinden en dat consumenten, banken, retailers en andere samenwerkingspartners kunnen profiteren van het wereldwijde bereik. ‘Tokenization’ biedt uitkomst.

Tokenization is een technologie die privacygevoelige gegevens beschermt. Persoonlijke kaartdata worden vervangen door cijfercombinaties, zogenaamde tokens, die nietszeggend zijn voor buitenstaanders. Een token neemt dus de plaats in van de kaartgegevens van de eindgebruiker. Alleen deze cijfercombinatie wordt geraadpleegd voor de transactie.

De tokens zijn gebonden aan het apparaat dat je gebruikt. Dus voor dezelfde betaalrekening hanteert jouw tablet voor een transactie een andere nummercombinatie dan jouw mobiele telefoon, en een transactie via de smartwatch gaat via weer een andere token. Als je een toestel kwijtraakt, kan de token opgeheven worden, zonder dat de betaalkaart geblokkeerd hoeft te worden. Dat scheelt een hoop gedoe. Deze techniek maakt betalen dus veiliger en gebruiksvriendelijker.

Daarnaast kunnen er tokens gemaakt worden voor betalingen aan specifieke retailers. Als de eindgebruiker dan aan een bepaald bedrijf betaalt, gaat dat via een aparte token. Retailers doen daar hun voordeel mee doordat loyalty-toepassingen – uiteraard met instemming van de klant – direct gekoppeld kunnen worden aan betalingen. Ook vereenvoudigt de aparte token de backoffice-processen. Tot slot kunnen er verschillende tokens gebruikt worden voor verschillende gebruikstoepassingen. Bijvoorbeeld een token voor contactloos betalen aan de kassa en een andere voor online afrekenen op een website.

Omdat Visa tokenization is gebaseerd op de wereldwijde EMV-standaard, zijn de gevraagde aanpassingen aan zowel de contactloze kassa als de online betaalpagina’s van de retailer zeer gering tot nihil.

Tokenization is tevens een platform dat banken en partijen die nieuwe betaaloplossingen bieden bij elkaar brengt. Omdat het de verwachting is dat de meeste banken gebruik gaan maken van tokenization (in het Verenigd Koninkrijk is dit bijvoorbeeld al 95 procent), kunnen de makers van innovatieve betaaloplossingen de eindgebruiker via tokenization direct een breed bereik bieden. Een voorbeeld is Apple Pay, dat in Europa inmiddels in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Zwitserland beschikbaar is.

Maar ook Googles Android Pay, dat in het Verenigd Koninkrijk al is gelanceerd, gebruikt tokens. Samen met Visa heeft Google zelfs een nieuw type ontwikkeld, waarbij zowel de cloud als het Operating System (OS) van een toestel benut worden. Mobiel contactloos betalen verloopt daarbij via het OS van het toestel, terwijl online afrekenen op het toestel (via apps of websites) via de cloud verloopt.


Meer weten over hoe tokenization werkt? Bekijk deze animatie.

Dit is deel 2 van een drieluik. Deel 1 ging over innovatie in de betaalmarkt, deel 3 gaat over authenticatie.

Over de schrijver

Related Articles