Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Hoe stembiometrie bankieren permanent zal veranderen

Elke minuut worden negentien mensen gefraudeerd, volgens informatieverstrekker TransUnion. Waar de conventionele autorisatiemethoden gevoelig zijn voor dit soort praktijken zijn er inmiddels tal van technologieën op de markt die daar vele malen beter bestand tegen zijn. Zo is biometrie de bankensector al aan het veroveren op dit vlak. FinanceInnovation spreekt met Brett Beranek, Director Product Strategy, Enterprise bij Nuance over de laatste ontwikkelingen.

Wachtwoorden worden niet alleen snel vergeten, ook worden ze massaal gestolen en verkocht op de zwarte markt, waarna ze worden gebruikt voor frauduleuze doeleinden. Alternatieven voor het traditionele wachtwoord die de afgelopen jaren op de markt zijn gekomen zijn onder meer de vingerafdruk, DNA of stem. Met stem- of spraakbiometrie wordt de identiteit van mensen geverifieerd via patronen in de natuurlijke stem.

Dat is exact waar Nuance, het bedrijf waar Beranek inmiddels vijf jaar werkt, zich mee bezighoudt. Nuance ontwerpt en levert intuïtieve technologieën waarmee mensen slimmer kunnen wonen en werken. Daarbij richt het bedrijf zich onder andere op spraaktechnologieën voor bedrijven. Met deze nieuwe technologieën kunnen banken bijvoorbeeld de beveiliging van online betaalrekeningen flink verbeteren. Sterker nog: het stelt banken in staat om fraudeurs aan te geven bij de autoriteiten. Maar wat is het precies?

Geen spraakherkenning
Stembiometrie moet niet verward worden met spraakherkenning. Enkele jaren geleden ging een filmpje viral waarin een Schotse man in een lift middels stemherkenning naar de goede verdieping probeerde te gaan. Omdat de lift ingesteld was op Amerikaans-Engels kwam de man nergens, tot zijn grote frustratie. Waar spraakherkenning is ingesteld op bepaalde talen en accenten, probeert stembiometrie juist de unieke kenmerken in ieders stem  te gebruiken en analyseren. Dus hoe bijzonderder de stem, hoe beter het systeem werkt – in tegenstelling tot stemherkenning.

Meer dan 100 kenmerken
Stembiometrie is niet alleen heel anders dan spraakherkenning, ook verschilt de technologie van de biometrische technologie achter vingerafdrukken en DNA: “Dat is namelijk puur fysiek. De stem is een combinatie van lichaam en gedrag. Waar er voor vingerafdrukken vijfentwintig verschillende kenmerken zijn die je kunt meten, zijn er voor de stem meer dan honderd. Zo kunnen de vingerafdrukken van een eeneiige tweeling hetzelfde zijn, maar de stem zal altijd verschillen”, aldus Beranek. “Wist je bijvoorbeeld dat elk orgaan waar je stem tegen aan kaatst invloed heeft op je stem? En dan hebben we het nog niet eens over gedrag zoals snelheid van spreken, ritme, accent, intonatie of pauzering.”

Gevaar
Met stembiometrie zou je het dus in theorie ook kunnen herkennen wanneer iemand inlogt die angstig is. Daarmee zou je er achter kunnen komen of iemand bijvoorbeeld gedwongen wordt om in te loggen op de bankrekening. “Het is echter lastig om dit te doen omdat opwinding door veel factoren zou kunnen komen. Bovendien verandert niet elke stem bij angst”, vertelt Beranek. “Wel kunnen we het heel accuraat herkennen als iemand doelbewust iemands stem probeert na te bootsen. Dan geven we dit aan bij de betrokken financiële instituties en die kunnen besluiten om bijvoorbeeld bij de politie aan te kloppen.”

Een toepassing zoals hierboven beschreven geeft stembiometrie niet alleen de rol van ‘inlog-assistent’, maar ook van beveiliger. Waar een wachtwoord mensen met slechte intenties hooguit kan weren, kunnen zij met biometrie worden opgespoord en veroordeeld. De stem kan namelijk worden gebruikt als biometrisch bewijs in een rechtszaak. “It’s the voiceprint at the crime scene”, aldus Beranek.

Populariteit relatief nieuw
Hoewel de hoeveelheid toepassingen voor stembiometrie bijna oneindig is, is het lang lastig geweest organisaties te overtuigen van de waarde van de technologie. Beranek werkt inmiddels al vijftien jaar in de biometrie en kan zich het eerste scepticisme nog wel herinneren. Net na de eeuwwisseling begonnen de eerste banken namelijk met het inzetten van biometrie.

“In die tijd werd er met argusogen gekeken naar deze technologie”, vertelt de stemanalist. “Men geloofde niet dat het veilig kon zijn. Het gebruik van wachtwoorden begreep men en dat werd daarom geaccepteerd. Er waren weinig zorgen over de inbraakgevoeligheid van wachtwoorden, ondanks het groot aantal fraudes. Pas toen Apple ‘touch ID’ introduceerde gingen mensen overstag”.

Beranek gelooft niet dat een klein, minder toonaangevend bedrijf deze omslag had kunnen bereiken. Beranek: “Je hebt een groot marktaandeel nodig en je moet het vertrouwen hebben van de gebruikers.”

Vertrouw technologie
Ondanks de aanvankelijke scepsis neemt de technologie inmiddels een hoge vlucht. Het enige onderdeel in het proces dat volgens de voorvechter van stembiometrie een zwakke schakel is, is de menselijke factor. “Het gaat altijd fout als er mensen om de hoek komen kijken. Denk aan mensen die hun wachtwoorden verstrekken aan familieleden en vrienden. Vaak is hun vertrouwen onterecht. Met stembiometrie reduceer je menselijke interventie. Technologie is altijd rationeel, daarom zouden we het moeten vertrouwen, niet wantrouwen.”

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles