Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Hoe je van data-FOMO afkomt op de financiële afdeling

Data is het kloppende hart van het bedrijfsleven. Om digitale transformatie binnen financiële afdelingen mogelijk te maken, moet data inzichtelijk en de juiste technologie beschikbaar zijn om er op een goede manier gebruik van te maken. Daar zijn we echter nog niet: op dit moment zegt een kwart (26 procent) dat hun organisatie volledig datagedreven werkt. Dat betekent dat maar liefst driekwart nog niet geheel datagedreven is. Toch komt er bij iedere organisatie via verschillende kanalen en afdelingen data binnen. En deze hoeveelheid data neemt snel in volume toe: van 74 zettabytes in 2021 tot 149 zettabytes in 2024. Deze cijfers onderstrepen welke uitdagingen finance professionals kunnen ervaren bij het gebruik van gegevens: ze verdrinken in een zee van data. Hoe kunnen zij dit gevoel het beste overwinnen?

Auteur: Adriaan Kom, CCO, Visma | Onguard

Fear of missing out (FOMO)

Naast het feit dat de beschikbare data maar blijft groeien, is er ook een aantal andere obstakels waardoor het voor organisaties lastig is om volledig datagedreven te worden. Uit de Visma | Onguard FinTech Barometer blijkt dat een kwart merkt dat er onvoldoende expertise in dataprocessen en -analyses aan boord is. Daarnaast moet de finance professional ook beslissen hoe hij of zij die gegevens kan gebruiken in het voordeel van het bedrijf. Bijvoorbeeld om inzicht te creëren, te helpen bij het sturen van de organisatie of om een idee of strategie te bevestigen.

De eindeloze lijst aan mogelijkheden die data kan bieden, zorgt ervoor dat finance professionals zich steeds meer zorgen maken over wat hun concurrenten met data doen. Met als gevolg dat de angst om iets te missen (FOMO) in stand wordt gehouden.

Deze FOMO is ook aanwezig als het gaat om kunstmatige intelligentie en machine learning. Organisaties zien de kracht van data, maar weten niet altijd goed hoe ze deze technologieën moeten implementeren. We zien dit ook terug in het feit dat 28 procent van de finance professionals aangeeft dat zij momenteel niet de juiste technologie bezitten om data optimaal te benutten. Tegelijkertijd maakt dit de hoeveelheid gegevens overweldigend. Juist ook omdat andere afdelingen steeds vaker naar de financiële afdeling kijken hoe zij data kunnen gebruiken voor belangrijke inzichten.

Focus op de juiste data

Om optimaal gebruik te maken van de beschikbare data, moet deze worden vertaald naar belangrijke bedrijfsinformatie en vervolgens worden gekoppeld aan de bedrijfsdoelstellingen. Dit zorgt voor focus om de data op de goede manier te gebruiken en het helpt finance professionals om de juiste data te selecteren en te gebruiken. Zo hoeven zij niet meer als een speld in een hooiberg te zoeken naar inzichten, maar komen de inzichten naar hen toe. Dit is vooral relevant voor organisaties die nog veel oudere systemen hebben en niet zeker weten welke kant zij op moeten bij een digitale transformatie.

Een andere belangrijke methode om een overschot aan data te verminderen is om niet te hard van stapel te lopen. Probeer de nieuwste innovaties uit binnen een klein deel van de organisatie, om te zien of het de juiste vernieuwing voor het bedrijf oplevert. Als het op digitale transformatie aankomt, hoeft het niet altijd een ‘all in’-strategie te zijn, waarbij ieder oud systeem linea recta wordt vervangen door een nieuwe. Flexibiliteit is de sleutel. Zo zorg je ervoor dat je angsten rond data wegneemt en financiële afdelingen de digitale transformatie met vertrouwen benaderen. Starten met een pilot helpt financiële afdelingen om te bepalen of ze verder moeten gaan met een nieuwe data-gestuurde strategie.

De juiste expertise voor de data

Het starten met het strategisch inzetten van data kan lijken op lopen door een mijnenveld. Maar dit hoeft het niet te zijn, zeker niet met de juiste partner. Momenteel geeft een kwart van de finance professionals aan dat een gebrek aan expertise in dataprocessen en -analyse de belangrijkste belemmering is om datagedreven te worden. Het is dan niet erg om hulp buiten de eigen organisatie te zoeken. Dataspecialisten kunnen helpen focus aan te brengen. Hierdoor gaat er geen tijd verloren aan het verzamelen en ordenen van data, maar besteed je de tijd aan het toepassen van data op zakelijke cases.

Door gebruik te maken van de juiste expertise, intern of extern, weten financiële afdelingen ook beter wat ze moeten doen met risicodata. Het toezicht op de naleving van de wetgeving wordt alleen maar belangrijker naarmate het gebruik van data blijft toenemen. Beveiligings- en IT-afdelingen zijn steeds meer betrokken bij de omgang met data en het proces daaromheen. Het is belangrijk dat de financiële afdeling nauw met hen samenwerkt, zodat de hele onderneming op één lijn zit.

Einde van data-FOMO

Meer dan ooit is de financiële afdeling de motor van de organisatie. CFO’s hebben daarbij steeds vaker een achtergrond in technologie en digitale transformatie. Om ervoor te zorgen dat deze afdeling de bedrijfswaarde ook echt kan waarmaken, is het ontzettend belangrijk om een einde te maken aan de overweldigende hoeveelheid data. Met de drie stappen uit dit artikel, weet je zeker dat er geen data-FOMO ontstaat.

  • Stap 1. Zorg ervoor dat de gebruikte data overeenkomt met de bedrijfsdoelstellingen.
  • Stap 2. Neem kleine maar stapsgewijze stappen om digitale transformatie te bevorderen.
  • Stap 3. Zet waar nodig de juiste expertise van binnen en buiten het bedrijf in.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles