Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Hoe innoveert het grootste betaalschema ter wereld?

‘Innovatie’ is het grote buzzwoord in de financiële sector. Want wie innoveert, is de concurrentie voor en voorkomt dat hij wordt weggevaagd door de fintech start-ups en de Amerikaanse techreuzen. Maar begint dit verhaal niet een beetje sleets te raken? Daniel van Delft, Country Manager van Visa in Nederland, laat zijn licht erop schijnen. In een drieluik laat hij zien hoe een partij als Visa omgaat met de vraagstukken van deze tijd en welke innovaties daarbij horen. Deel 1: Visa’s visie op innovatie.

Soms krijg ik de vraag of mijn baan nog bestaat over tien of twintig jaar. Mijn antwoord daarop is steevast dat ik geen glazen bol heb, maar dat er reden genoeg is om die vraag te beantwoorden met een volmondig ‘ja’. Visa biedt namelijk de schaal, de betrouwbaarheid en het track record waar de markt behoefte aan heeft. En door de integratie met Visa Inc zijn we veruit het grootste betaalschema ter wereld, met het grootste bereik. In een globaliserende wereld is dat precies waar onze samenwerkingspartners behoefte aan hebben; of dat nu banken, grote techreuzen of innovatieve start-ups zijn.

Omzetgroei
De cijfers liegen niet, voeg ik daar dan graag aan toe. Visa Europe laat elk jaar weer een stevige omzetgroei zien. In 2015 braken we zelfs alle records. De bruto-opbrengsten liepen met 25 procent op tot € 2,31 miljard. En van elke € 5,70 die er in Europa werd besteed, verwerkte Visa er € 1,-. In datzelfde jaar nam de omzet van Visa Inc toe met 9 procent. Zie ook onderstaande afbeelding voor meer cijfers over het samengevoegde Visa. De cijfers zijn van januari 2016.

Neutrale positie
Misschien nog wel belangrijker is dat we inzien dat de mogelijkheden, kanalen en technieken om te betalen exponentieel toenemen en dat we daarop inspringen. Het aantal aanbieders van betaaloplossingen neemt navenant toe. De wereld van het betalen wordt hierdoor complexer en diverser. Onze kracht is dat wij ons geheel neutraal opstellen in de discussie welke oplossing het uiteindelijk gaat winnen. Wij faciliteren elke partij die onze schaal, ons bereik en onze betrouwbaarheid wil benutten. We zijn technology agnostic.


 

Visa

Samenwerken met de markt
Onze neutraliteit op het gebied van technologie, onze schaal en onze betrouwbaarheid zijn niet de enige factoren die mij optimistisch stemmen over Visa. We faciliteren namelijk niet alleen innovatie, we dragen er ook actief aan bij. Dat begint met de juiste mindset.

Om het snel uitdijende ecosysteem aan samenwerkingspartners in de betaalketen goed van dienst te zijn, is namelijk een open mindset nodig. Tot enkele jaren geleden waren financiële instellingen nog vrij gesloten organisaties. Ze werkten achter gesloten deuren jarenlang aan nieuwe producten en diensten, die uitgebreid werden getest en pas daarna wereldkundig werden gemaakt. Niet vreemd, want op banken en andere financiële instellingen rust een zware verantwoordelijkheid vanwege hun sleutelrol in het financiële en economische ecosysteem.

Open vizier
Anno 2016 is het al lang niet meer mogelijk om binnen de eigen muren jarenlang te werken aan nieuwe oplossingen. Ontwikkelingen gaan ongekend snel. Technologisch gezien, maar ook als het gaat om de wensen van de eindgebruiker. Daarvoor is een open vizier nodig, onderzoekend wat er gebeurt op het gebied van nieuwe technologie en consumentengedrag. Een mindset waarin wordt gekeken naar wat er wél mogelijk is als het gaat om het samen werken aan innovaties. En de moed om kleinschalige experimenten aan te gaan in nieuwe, soms onverwachte partnerships. Met kortere doorlooptijden, want vandaag de dag draait innovatie bovenal om snelheid en flexibiliteit.
We brengen dit in de praktijk door continu te investeren in innovatie en door het digitale domein een centrale plek in onze organisatie te bieden. Recent hebben we bijvoorbeeld onze tokenization service verder uitgebreid, waarover in het volgende deel van dit drieluik meer. Daarnaast bieden wij veelbelovende fintech start-ups ondersteuning in onze Collabs en werken we aan innovaties op het gebied van bijvoorbeeld authenticatie, biometrics, de blockchain en retailtoepassingen.

Zolang wij de innovatieslag die in de betaalindustrie gaande is volgen en mede vormgeven, en zolang wij onze schaal en ervaring ter beschikking stellen aan klanten en samenwerkingspartners, voorzie ik een mooie toekomst met volop groeimogelijkheden. Dat hebben we de afgelopen jaren bewezen en ik zal mijn steentje eraan bijdragen om dat de komende jaren opnieuw te doen.

Visa Collabs
In Europa heeft Visa drie zogenaamde Collabs: broedplaatsen voor veelbelovende fintech start-ups. In Londen, Tel Aviv en Berlijn ondersteunen we jonge bedrijven door ze onderdak, advies en toegang tot ons netwerk te geven. Zo snijdt het mes aan twee kanten: de startups helpen Visa om volledig aangesloten te zijn bij de fintech-beweging en Visa brengt de meest veelbelovende bedrijven onder de aandacht bij haar wereldwijde netwerk aan samenwerkingspartners en klanten. De Collabs leggen zich toe op een zestal thema’s: Me2B, untangling the Blockchain, Smart Cities, Inclusion, Authentication en Emerging Retail Journeys.

Dit is deel 1 van een drieluik. De volgende twee delen van dit drieluik gaan over tokenization en authenticatie.

Over de schrijver

Related Articles