Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Hoe groen is de groene obligatie?

De groene obligatie wint steeds meer aan bekendheid en investeerders zien het schuldpapier steeds vaker als interessante investeringsmogelijkheid. Critici waarschuwen echter voor obligaties met het label groen, die vaak niet groen zijn. 


Groene obligaties maken het mogelijk om kapitaal op te halen en te investeren in nieuwe en al bestaande projecten die zich richten op het milieu. Het FD schetst een beeld van de markt voor groene obligaties die in 2014 flink gegroeid is, onder andere doordat steeds meer bedrijven ook groene obligaties uitgeven. Door de flinke toename van het aantal ondernemingen die schuldpapieren uitgeven, neemt ook de kritiek toe op de groene obligaties. Critici vragen zich af hoe groen de bestemmingen voor het geld daadwerkelijk zijn en waar bedrijven het voor gebruiken. Critici waarschuwen voor greenwashing, oftewel het onterecht gebruiken van het label groen. Juist terwijl het idee achter een groene obligatie is dat de opbrengst ervan specifiek wordt gebruikt voor investeringen die voor een beter milieu zorgen. Hierdoor zou voorbij gegaan worden aan het doel van de groene obligatie.

Groeiende markt
De markt voor groene obligaties is groeiende. Het totaalbedrag aan uitstaand schuldpapier loopt dit jaar na schatting op tot veertig miljard euro. Dit is een verdrievoudiging ten opzichte van vorig jaar. Volgens deskundigen gaat de uitgifte van groene obligaties in 2015 doorgroeien naar 100 miljard euro. Toch zijn de groene obligaties nog maar slechts een klein deel in de markt voor bedrijfsobligaties. Volgens de koepel van markttoezichthouders Iosco had alleen al in 2013 de markt voor bedrijfsobligaties een omzet van 29.600 miljard euro.

Index
Ook banken zien de toenemende interesse en lanceerden daarom een index voor groene obligaties. Zo kwam de Amerikaanse Bank Of America Merrill Lynch met een index, de Britse bank Barclays volgde enkele weken later. Barclays stelde de index op samen met MSCI, een dataverzamelaar. Met de indexen kunnen de banken bijdragen aan het bepalen van duidelijke en breed geaccepteerde standaarden voor het groene schuldpapier. Uiteraard biedt de index voor banken weer een interessante investeringsmogelijkheid.

Belemmeringen
Groene obligaties bevinden zich momenteel nog in de groeifase. Het ontbreken van heldere definities rondom groene obligaties kan een belemmering vormen voor de groei van de markt op weg naar volwassenheid. Nu ook bedrijven voor het eerst in grote getale de markt betreden, wordt dit nog duidelijker. Vooral internationale instituten zoals de Wereldbank en investeringsbanken investeerden in groene obligaties. In het FD zegt Julia Haake van de Duitse kredietbeoordelaar Oekom: “Bij hen was greenwashing niet echt een punt van discussie, omdat zij een goed beleid hebben voor het kiezen van hun investeringen. Beleggers vertrouwden erop dat hun geld in echt groene projecten werd gestoken. Sinds zij op de markt zijn gekomen, horen we beschuldigingen dat hun projecten niet echt groen zijn.” Toch is het nu nog onbekend wie bepaalt of een organisatie daadwerkelijk groen is en dus ook groene obligaties mag uitgeven.

Helpende hand
Volgens obligatiespecialist Evertjan Manuels van de Rabobank kunnen specialistische kredietbeoordelaars als Sustainalytics hierbij de helpende hand bieden. Maar uiteindelijk is het wel aan de markt om dat te bepalen, beleggers bepalen nog altijd waarin zij beleggen. Haake waarschuwt daarbij wel dat bedrijven zich zo transparant mogelijk moeten opstellen richting hun beleggers, om beschuldigingen van greenwashing te vermijden. Zo dienen de bedrijven geregeld te rapporteren over de voortgang van de investeringen en het beheer van het geld.

Zinloze titel
Volgens fondsanalist Niels Faassen van Morningstar doen beleggers er ook goed aan om scherp te kijken naar het gewicht dat fondshuizen aan onderdelen van duurzaamheid hechten, zo schetst Telegraaf . “De uitgevers van deze obligaties richten zich vaak meer op governance dan op milieu en sociale aspecten.” De titel ‘duurzaamste in een obligatieklasse’ bijvoorbeeld, zegt weinig over hoe duurzaam het geleende geld daadwerkelijk wordt besteed. Voor Faassen blijft er weinig over, bij Morningstar krijgen van de 1642 obligatiefondsen slechts 85 het label ‘sociaal bewust’. Naar vermogen gemeten is dit vier procent van alle obligatiefondsen.

Green Bond Principles
Om openheid en integriteit te bevorderen zijn de Green Bond Principles (GBP) opgesteld. Dit zijn vrijwillige richtlijnen voor transparantie, openheid en integriteit op het gebied van groene obligaties. Dertien banken hebben meegewerkt aan het opstellen van de GBP-regels. Onder deze dertien banken werkten ook de Rabobank en ING mee. De principes richten zich op een breed gebruik door de markt en bieden een leidraad voor de belangrijkste componenten die betrokken zijn bij groene obligaties. Zo voorzien zij investeerders van informatie om de impact die hun investeringen op het milieu hebben te evalueren.

Vroeg bij
Nederland is er relatief vroeg bij op het gebied van groene obligaties. Zo haalde de Nederlandse ontwikkelingsbank FMO vorig jaar vijfhonderd miljoen euro op met een vijfjaarslening. Met de lening wil FMO microkredieten financieren. Ook de Nederlandse Waterschapsbank haalde door de uitgifte van groene obligaties geld op om de gevolgen van klimaatverandering te bestrijden. Ook komen de meeste groene obligaties van internationale instituten als de Wereldbank.

Bron foto: energienieuws.info

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles