Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Het crowdfundings-landschap in 2015

Crowfunding maakt een ongekende opmars. Daarom zet Finance Innovation de verschillende grotere crowdfundingsplatformen op een rij en onderzoekt hoe ze zich onderscheiden. Zodat geldvragers weten waar ze terecht kunnen.

Kickstarter
Met de 260.000 projecten die zijn gelanceerd, waarvan er 96.000 succesvol zijn afgerond, is inmiddels meer dan twee miljard euro geïnvesteerd in creatieve projecten. Kickstarter is met deze cijfers het grootste en misschien wel het meest bekende crowdfundingsplatform. De website bestaat nu zes jaar. Deze crowdfunder kwam onlangs in het nieuws toen het twee miljard euro aan financieringen binnenhaalde.

Na de eerste vijf jaar werd er via Kickstart een miljard euro in creatieve crowdfundingsprojecten geïnvesteerd via de website. Het tweede miljard werd in 19 maanden in projecten geïnvesteerd. Volgens het platform werd er de afgelopen maanden 1.182 dollar per minuut geïnvesteerd via Kickstarter.

GeldvoorElkaar
Met 860 gefinancierde bedrijven en personen is er meer dan 70 miljoen euro opgehaald voor diverse projecten, personen en bedrijven. De website neemt hiermee een grote rol in op de Hollandse bodem.
Het bedrijf, dat sinds 2011 bestaat, is door twee ondernemers uit de bancaire wereld opgezet die inzicht hebben in de kapitaalfinanciering van startups en het MKB. Via deze website worden bedrijven gefinancierd met een lange looptijd van gemiddeld 50 maanden.

Geldvoorelkaar werkt met de financieringsvorm die ze zelf ‘alternatief beleggen’ noemen. Ook bij dit crowdfundingsplatform worden hoge rentes beloofd aan de geldschieters. Op de website wordt gesproken over rendementen tussen 3,5 en 12,5 procent.

Leapfunder
Het gemiddelde van de investeringen dat via de internationale crowdfundingssite loopt is vijf tot tienduizend euro. Hiermee is inmiddels tweehonderdduizend euro opgehaald.

Het relatief nieuwe Leapfunder benadert crowdfunding op een andere manier, bij dit platform draait het namelijk om obligatieleningen. Investeerders kunnen via de website een kortlopende lening verstrekken aan startups. Het beginnende bedrijf waaraan de lening is verstrekt, bepaalt vervolgens zelf een goed moment om de lening om te zetten in een aandelenbelang. De prijs voor de aandelen zal afhangen van de waarde die de investeerders of kopers aan het bedrijf verbinden.

Kapitaal op Maat
Investeerders staken in totaal €8.500.000 in 96 projecten via dit platform. Het gemiddelde bedrag dat in een project wordt gestoken is €757,- en geldschieters krijgen een rente van gemiddeld 7,25%.

Het platform richt zich vooral op ondernemers in het MKB die op zoek zijn naar financiering van bedrijven of projecten. De ondernemers richten zich op crowdfinancing: een zeker vorm van financiering waarbij meerdere investeerders geld kunnen steken in een plan voor een bedrijf, product of dienst. Ook beginnende bedrijven in het MKB kunnen hun project op de website zetten en op deze manier geldschieters voor zich winnen.

De geldvrager moet al het geld binnen zestig maanden hebben terugbetaald.

Symbid
In totaal is er 417 miljoen euro geïnvesteerd in 650 bedrijven.

Dit internationale crowdfundingsplatform kwam in mei in het nieuws door de uitbreiding naar Italië. Het online platform richt zich net als Geldvoorelkaar op startups en MKB’ers. Bij dit platform mag je alleen geld vragen als bedrijf, niet als particulier of voor een project. Door aandelen of leningen verstrek je kapitaal aan de geldvrager. De website heeft als pluspunt dat je als geldschieter doorlopend inzicht krijgt in de prestaties van de bedrijven die je ondersteunt. Kortom: een transparante financieringsvorm.

Over de schrijver

Avatar foto
Nina van Klaveren

Vindt alternatieve vormen van kredietverstrekking erg interessant, verdiept zich graag in de wondere wereld van het mobiel betalen. Schrijft af en toe een media-analyse.

Related Articles