Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Herstel Britse economie deels te danken aan scale-ups

De bijdrage van zogeheten ‘scale-ups’, ontwikkelde start-ups, heeft de Britse economie geen windeieren gelegd. Niet alleen hebben de scale ups gezorgd dat de Britse economie zich in de jaren 2010-2013  de recessie te boven kwam, ze hebben zelfs voor een aanzienlijke groei gezorgd.

Dit blijkt uit onderzoek van de Britse werkgeversorganisatie CBI en de Lloyds Bank.  Carolyn Fairbairn, de nieuwe directeur-generaal van het CBI,zal de resultaten van dit onderzoek vandaag presenteren in Londen tijdens haar eerste toespraak. Zo zal ze onthullen dat in het Verenigd Koninkrijk tussen 2010 en 2013 ruim 3000 scale-ups zo’n £ 59 miljard hebben bijgedragen aan de Britse economie. Dit bedrag heeft hét verschil gemaakt tussen recessie en economische groei.

Middenstuk van het verhaal het belangrijkst

‘Wij zijn in dit land goed in het vertellen van het begin van het verhaal en het einde van het verhaal’, zegt Fairnbairn vandaag in het Financieel Dagblad. ‘Maar de ontbrekende schakel is het interessantste deel. Dat is het deel waarbij ondernemers hun idee laten groeien, waarbij ze hun winsten opkrikken, meer mensen aannemen en over de landsgrenzen hun uitbreiden’.

Dit zou betekenen dat niet zozeer het aantal nieuwe bedrijven de concurrentiekracht van de economie bepaalt, zoals vaak wordt gedacht, maar het aantal bedrijven dat na de opstartfase weet door te groeien. Een bedrijfje is overigens pas een scale-up als het drie jaar achtereen jaarlijks met minstens 20 procent in omzet groeit.

Achterstand op Amerikanen

De Britse overheid heeft Sherry Coutu, een Canadese investeerder in technologie, in het verleden al de potentie van scale-ups laten onderzoeken. Coutu stelde toen vast dat start-ups in de VS in rapper tempo lijken uit te groeien tot bedrijven van Airbnb-achtige proporties dan in het VK of de rest van Europa.

Het CBI roept de Britse regering op om maatregelen te nemen om bedrijven van middelgroot formaat makkelijker op te laten schalen. Bij deze maatregelen horen ondermeer een herziening van het belastingsysteem en een versoepeling van de huidige visumregels. Inmiddels is er in het Verenigd Koninkrijk zelfs een opschalinginstituut opgericht, het Scale Up Institute, dat zich inzet voor Britse midden- en kleinbedrijf.  In Nederland is er tot op heden niet een dergelijk instituut opgericht.

 

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles