Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Helft werknemers architectenbranche bezorgd over pensioen

56 procent van de Nederlanders werkzaam in de architectenbranche maakt zich weleens zorgen over zijn of haar pensioen. Deze zorgen lijken niet het gevolg te zijn van onvoldoende kennis en inzicht. Zo weet zestig procent van hen wat ze op dit moment aan pensioen hebben opgebouwd. Onder alle werkende Nederlanders bedraagt dit slechts 34 procent. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van APG voor het Pensioenfonds voor de Architectenbureaus (PFAB) onder 1.351 Nederlanders werkzaam in loondienst, waaronder 138 in de architectenbranche, uitgevoerd door Panelwizard.  

 

“Ik kan me voorstellen dat onzekerheid over de invoering van het nieuwe pensioenstelsel tot de nodige zorgen leidt”, zegt Monique Groenen, architect en bestuurslid bij het Pensioenfonds voor de Architectenbureaus. “Nu de wet is aangenomen, kunnen we die onzekerheid gelukkig wegnemen bij onze deelnemers. Dus geven we regelmatige updates over de ontwikkelingen, waar zij positief op reageren.”

 

Pensioenkennis

 

Niet alleen is een aanzienlijk gedeelte van de ondervraagden uit de architectenbranche goed op de hoogte van wat ze tot nu toe hebben opgebouwd aan pensioen, ook weet 57 procent van hen hoeveel ze maandelijks uitgekeerd krijgen nadat ze hun pensioenleeftijd hebben bereikt. Onder alle werkende Nederlanders bedraagt dit slechts een kwart van alle respondenten. Groenen: “Het lijkt erop dat werknemers in de architectenbranche over het algemeen over meer pensioenkennis beschikken dan de gemiddelde Nederlander. PFAB heeft als missie helpende service te bieden, dus als pensioenfonds zien wij het als ons doel om onze leden nog bewuster te maken van het belang van hun pensioen en hen hierin te begeleiden en ontzorgen. De invoering van het nieuwe pensioenstelsel maakt dit voor ons alleen maar meer urgent. Een concreet voorbeeld is ons informerende en activerende welkomstprogramma, waarin we alle nieuwe deelnemers aan de hand nemen.”

 

Vooruitzicht

 

Omdat het toch nog een behoorlijk gedeelte van de werknemers in de architectenbranche ontbreekt aan voldoende kennis en inzicht in hun huidige én toekomstige pensioen, heeft slechts dertig procent van hen een duidelijk financieel plan voor na hun pensionering. Desondanks weet 42 procent van hen hoeveel pensioen ze moeten opbouwen om de door hen gewenste levensstandaard na hun pensionering te behouden. Dit is bijna twee keer zo hoog als het gemiddelde onder alle werkende Nederlanders (slechts 25 procent). Monique Groenen: “In de architectenbranche werken vaak technische mensen, die over het algemeen niet bang zijn voor het maken van berekeningen en controleren van cijfers. Het lijkt erop dat ze dezelfde mindset hanteren wanneer het over hun pensioen gaat.”

 

Levensgebeurtenissen

 

Belangrijke gebeurtenissen zoals trouwen, scheiden, een eigen huis kopen, beginnen aan kinderen of van baan veranderen, kunnen van invloed zijn op je latere pensioen. Uit het onderzoek blijkt dat 45 procent van alle ondervraagden werkzaam bij een archtitectenbureau bij zogenoemde levensgebeurtenissen stilstaat bij wat dit voor hun pensioen betekent. Daarmee ligt dit percentage net iets hoger dan onder de rest van werkende Nederland (41 procent). Monique Groenen: “Op momenten dat het pensioen echt belangrijk is, vinden mensen vaak andere dingen in hun leven interessanter. Op momenten dat ze er wel tijd voor hebben, is het niet belangrijk genoeg. Aan ons de taak om op het moment dat mensen er tijd voor hebben, aanwezig te zijn.”

 

Laat het je toekomst weten

 

Pensioenfonds voor de Architectenbureaus werkt dagelijks aan het pensioenbewustzijn van de deelnemers. Zo ontwikkelde het fonds een impactvolle contentcampagne die bewezen heeft bijgedragen aan het activeren van deelnemers. Hiervoor interviewde Pensioenfonds voor de Architectenbureaus deelnemer Stephan Koops over belangrijke life-events; dé momenten waarop het als werkende verstandig is om aan je pensioen te denken. Tegelijkertijd maakte een professionele grimeur hem realistisch oud. Zo werd hem eenmalig de unieke kans geboden om een gesprek te voeren met zijn toekomstbeeld. Hiervoor is gekozen omdat uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat wanneer men zichzelf oud ziet, men betere keuzes maakt voor hun toekomst.

Benieuwd naar het interview? Bekijk het hier

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!