Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Helft Nederlandse huiseigenaren kan warmtepomp niet betalen

Bijna de helft (46%) van de woningeigenaren zegt over onvoldoende financiële middelen te beschikken voor een hybride warmtepomp en de installatie daarvan. Dit blijkt uit onderzoek van Kadasterdata.nl onder 1.069 huiseigenaren.

Slechts 28% van de respondenten steunt het plan van minister Hugo de Jonge, waarbij huiseigenaren verplicht zijn om vanaf 2026 bij vervanging van hun cv-installatie minstens een hybride warmtepomp te laten installeren. Mocht het plan van de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening doorgaan, dan vervangt 45% van de ondervraagde huiseigenaren nog vóór 2026 de huidige cv-ketel. Mogelijk om zo de verplichte aanschaf van een (dure) warmtepomp voor zich uit te schuiven.

Onhaalbaar plan

Van de respondenten denkt maar liefst 84% dat het plan van De Jonge überhaupt niet haalbaar is. “Dit komt onder meer omdat bijna de helft van de respondenten hun woning ongeschikt acht voor een hybride warmtepomp. Logischerwijs geldt dit meer voor appartementen en bovenwoningen (70%) dan woningen op de begane grond (39%)”, aldus Peter Abrahamse van Kadasterdata.nl. “Het kunnen toepassen van een warmtepomp vereist een goed geïsoleerde woning en radiatoren die geschikt zijn voor lage temperatuurverwarming. Dat is bij veel woningen nog niet geregeld. Verder hebben vooral appartementen en bovenwoningen vaak geen ruimte voor een binnen- en buitenunit. Mogelijk dat voor deze situaties een airco, die ook kan verwarmen, wél gesubsidieerd moet worden en een appartement zo minder gasafhankelijk kan maken.”

Hoge verduurzamingsbereidheid

De beperkte steun voor het ‘warmtepompplan’ ligt niet aan de verduurzamingsbereidheid van Nederlandse woningeigenaren. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat maar liefst 94% van de respondenten waar mogelijk zijn of haar woning wil verduurzamen. Abrahamse: “Als ik om me heen kijk, dan zie ik veel mensen die op hun eigen manier een positieve bijdrage willen leveren aan het klimaat. De bereidheid is er dus zeker, al is ‘de eigen manier’ voor ons Nederlanders vaak ook belangrijk. Het lijkt mij daarom verstandig als huiseigenaren meer handvatten krijgen om te verduurzamen, en vervolgens zelf bepalen wat hun het beste past. Zo is iedereen blij en wordt Nederland weer een stukje duurzamer.”

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!