Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Helft financiële instellingen investeert in blockchain

Er is de laatste jaren veel te doen om blockchaintechnologie en de mogelijkheden voor de bancaire sector. Nieuw onderzoek toont aan dat ongeveer de helft van de financiële instellingen al strategisch aan het investeren is in de technologie.

Financiële instellingen kunnen er nauwelijks meer omheen. Talloze onderzoeken wijzen uit dat blockchaintechnologie enorme potentie biedt voor de financiële dienstverlening. Lagere kosten, betere transparantie, hogere transactiesnelheid: allemaal voordelen van het toepassen van technologieën die gebaseerd zijn op de blockchain, de digitale ruggengraat van de bitcoin.

In een nieuwe studie onderzoekt Finacle (onderdeel van ICT-dienstverlener Infosys) de relatie tussen financiële dienstverleners en blockchaintechnologie. Voor het onderzoek werden wereldwijd meer dan honderd leidinggevenden van 75 financiële dienstverleners ondervraagd. Sanat Rao, Chief Business Officer bij Finacle, vertelt: “Dit onderzoek versterkt ons geloof dat blockchaintechnologie de potentie heeft om banken te helpen hun bankprocessen opnieuw uit te vinden. We geloven dat in de komende periode de sector een grote verschuiving gaat zien van pilots in het lab naar het uitrollen van toepassingen in het dagelijks leven.”

Van innovator tot late adopter
Het onderzoek onderscheidt drie groepen financiële dienstverleners als het gaat om hun betrokkenheid bij blockchaintechnologie. Van alle respondenten valt ongeveer vijftig procent onder de ‘late adopters’, een groep die een afwachtende houding heeft ten opzichte van de nieuwe technologie. 35 procent van de respondenten wordt door de onderzoekers ingedeeld onder de ‘early adopters’, deze groep heeft de eerste stappen op dit vlak al gezet. De kleinste groep wordt gevormd door de ‘innovators’, die reeds begonnen zijn met het ontwikkelen van toepassingen op basis van blockchaintechnologie.

Het onderzoek heeft daarnaast in kaart gebracht waar financiële instellingen blockchaintechnologie vooral voor in willen zetten. De prioriteiten van de respondenten liggen voornamelijk op het verminderen van kosten en het verbeteren van operationele efficiëntie.

Toegevoegde waarde blockchain
Vooral op het vlak van grensoverschrijdende betalingen zien de respondenten veel toegevoegde waarde voor blockchain, met een score van 4,1 op een schaal van 5. ‘Digital identity management’ en ‘clearing & settlement’ staan op een gedeelde tweede plek met een score van 4,0. De gebieden waarbij financiële dienstverleners de minste prioriteit aan geven zijn ‘repurchase agreements’ (2,9), ‘otc derivatives’ (3,4) en ‘open account’ (3,5).

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles