Hegger verslaat fintech-revolutie in De geldrevolutie
— 30 november 2015Frederieke Hegger bracht recent het boek De geldrevolutie, hoe nerds de macht overnemen van de banken, uit. Hierin legt ze uit hoe fintech de bankensector op zal schudden.
Volgens Hegger is de bankier van morgen een tech-nerd. In drie hoofdstukken zet ze uiteen wat de rol is van de bankiers (‘Het achterhoedegevecht van een oude wereld’), de fintech-revolutie (‘Hoe techondernemers het financiële domein bestormen’) en de disruptieve technologie (‘Hoe bitcoin alles zou kunnen veranderen’).
Kliekjes op het schoolplein
Hegger is journalist bij RTL Z. In die hoedanigheid merkte ze op dat veel verschillende ‘kliekjes’ elkaar zelden of niet spreken in de sector. Daarmee hint ze op de afstand tussen journalisten, startups, NGO’s, bankiers en activisten. Om een heldere visie op de toekomst van de sector te kunnen formuleren, stelt Hegger, is het zaak om al die partijen te spreken.
Hegger sprak met alle bovenstaande partijen. Van topeconoom Jeremy Rifkin tot Bitcoingoeroe Andreas Antonopoulos. Maar ook voormalig DNB-bestuurder Lex Hoogduin, Rabobank bestuursvoorzitter Wiebe Draijer, Bunq-oprichter Ali Niknam en Eelco van Wijk (managing director van PayPal in de Benelux) worden aan de tand gevoeld. In die gesprekken zoekt ze naar een antwoord op de vraag: staan we aan het begin van een financiële revolutie?
FinTech revolutie
In het eerste hoofdstuk zet Hegger uiteen hoe ze de fintech-revolutie wil benaderen: “Dit is ook geen antibanken of -bankiers boek. Uit ervaring weet ik dat je heel veel retweets kunt scoren met ‘Bankiers graaien erop los –*link naar artikel*’ Maar ‘de bankier’ bestaat volgens mij niet, net zoals ‘de journalist’ niet bestaat. Iedereen voert zijn vak uit op zijn manier. Het idee dat iedereen die in de financiële sector werkt een graaier is die onethisch handelt, is ook gewoonweg niet waar.”
Verwacht echter geen hapklare antwoorden en profetische voorspellingen van Hegger: “Niet weten hoe de toekomst eruit zal zien is niet erg. Na een bibliotheek aan economieboeken te hebben gelezen, ben ik een tijd geleden tot de geruststellende (of verontrustende) conclusie gekomen dat de meest gerenommeerde economen het ook niet echt weten. Dat iedereen vragen heeft.”
Plek voor humor
Leuk en opvallend is dat Hegger de relatief complexe materie op een humoristische manier probeert vorm te geven, waardoor het voor een groter publiek toegankelijk wordt. Een van de manieren waarop ze dat doet, is door een heuse geldrevolutie-persoonlijkheidstest vorm te geven. Benieuwd waar jij in het fintech-debat staat? In vijf vragen kom je er achter of je een wereldverbeteraar, techoptimist, pragmaticus, cynicus, superzelfverzekerde econoom, doemdenker, goudfan of cryptoanarchist bent. De test vind je via deze link.
Het interview dat De Correspondent met Frederieke Hegger had naar aanleiding van dit boek, luister je terug via deze link.