Harvard-econoom: “Overheden zullen zich cryptocurrencies uiteindelijk toe-eigenen”
— 23 oktober 2017In zijn essay ‘Crypto Fool’s Gold?’ op Project Syndicate stelt Kenneth Rogoff dat alhoewel de bitcoinkoers zal instorten, de technologie erachter op de lange duur door overheden zal worden overgenomen.
Voor het succes van de bitcoin is het belangrijk om na te gaan hoe overheden reageren op de cryptocurrency. Kenneth Rogoff, hoogleraar economie aan de Amerikaanse Harvard-universiteit, geeft aan dat overheden meerdere vraagstukken moeten overwegen. Zij moeten zich afvragen of ze anonieme betalingssystemen tolereren die criminaliteit in de hand spelen. Tevens moeten zij de overweging maken of zij eigen digitale valuta in het leven te roepen.
De concurrentie van de bitcoin is een factor waaraan overheden niet voorbij kunnen gaan, vindt Rogoff. Hij ziet dat de systemen achter de cryptomunt gemakkelijk te kopiëren zijn en dat het daarom de grootste uitdaging is om de geloofwaardigheidspositie van de bitcoin veilig te stellen. In de meeste landen heerst nog een “free-for-all” mentaliteit. Een uitzondering is China, dat de bitcoinbeurzen verbood uit angst voor kapitaalvlucht en belastingontduiking. Japan beschouwt, ogenschijnlijk in een poging om wereldwijd leider te worden op fintechgebied, de bitcoin juist als legaal betaalmiddel. De VS volgen dit Japanse voorbeeld.
Het succes van de concurrentie voor bitcoin is op dit moment beperkt. Waar begin oktober de totale beurswaarde van bitcoin $72 miljard bedroeg, bedroeg die van grootste concurrent ethereum $28 miljard en die van bankenfavoriet ripple $9 miljard. Behalve deze top-drie zijn er nog vele tientallen kleine concurrenten.
Volgens Rogoff moet het succes van de blockchaintechnologie vooral gebruikt worden om de cyberveiligheid te verbeteren en is het dwaasheid om te denken dat de bitcoin ooit in de plaats komt van door centrale banken uitgegeven geld. Hij noemt de anonimiteit van de transacties als grootste probleem, aangezien hierdoor geen belasting kan worden geïnd en geen mogelijkheid is criminele activiteiten tegen te gaan. Het is daarom van belang om te kijken hoe het Japans experiment met cryptovaluta verloopt. Door de virtuele munt zo’n warm welkom te geven loopt Japan het risico om een criminele vrijhaven te worden voor cryptovaluta. Japan heeft aangegeven dat bitcoinbeurzen streng toezicht moeten houden op mogelijke criminele activiteit, en hiermee komt de anonimiteit van cryptovaluta in het geding.
Mocht het Japan lukken om het eigen bitcoinexperiment succesvol te volbrengen zal dit effect hebben op de koersen. Wanneer de bitcoin namelijk niet meer van zijn anonimiteit kan genieten is de huidige koers niet meer gerechtvaardigd. Of de koers van de bitcoin naar nul zal zakken is echter moeilijk te stellen, aangezien er waarschijnlijk nog wel enkele staten zullen zijn die de bitcoin anoniem zullen toestaan. Ook kan de bitcoin, met een aantal kleine aanpassingen, nog altijd op tegen het 2% tarief dat banken opleggen voor het gebruik van credit en debit kaarten.
Rogoff ziet de toekomst van de bitcoin niet rooskleurig in: “Finally, it is hard to see what would stop central banks from creating their own digital currencies and using regulation to tilt the playing field until they win. The long history of currency tells us that what the private sector innovates, the state eventually regulates and appropriates. I have no idea where bitcoin’s price will go over the next couple years, but there is no reason to expect virtual currency to avoid a similar fate.”