Grote kapitaalinjectie voor Nederlands fintech-bedrijf
— 17 december 2014Het Nederlandse technologiebedrijf Adyen heeft tijdens een investeringsronde 200 miljoen euro opgehaald. Dankzij deze kapitaalinjectie wordt het bedrijf nu op een waarde van 1.2 miljard euro geschat. Nooit eerder ontving een jonge Nederlandse fintech-speler een investering van dit formaat.
De kapitaalinjectie is gefinancierd door venture capital. Verschillende bedrijven waaronder General Atlantic, Temasek en Felicis investeerde in de Nederlandse betaaldienst. Met het opgehaalde geld wil Ayden sneller internationaal groeien. Ceo van Adyen, Pieter van de Does, verklaart tegenover het FD dat met dit nieuwe kapitaal voornamelijk vertrouwen wordt gekocht bij klanten. “We werken met grote bedrijven, die willen de overtuiging hebben dat we net zo veilig zijn als de bank. We bouwen aan onze financiële stabiliteit’”, aldus van de Does.
Innovatief
De betalingssystemen van Adyen maken het accepteren van betalingen voor bedrijven eenvoudiger. Dankzij deze systemen kunnen bedrijven namelijk vrijwel elk type betaling accepteren ongeacht waar ter wereld of via welk betalingskanaal deze plaatsvindt. Hierdoor vormt Ayden een schakel tussen (web)winkels en verschillende instanties waaronder banken en creditcardmaatschappijen.
Uitbreiding
Adyen verwerkt zo’n 30 miljard dollar aan betalingen op jaarbasis. De helft daarvan is afkomstig uit Europa en ongeveer een derde uit Amerika. De overige 20 procent is verspreid over Azië en Latijns Amerika. De komende tijd is een van de doelen het uitbreiden van het klantenbestand in de gebieden waar nu nog relatief weinig met Adyen gewerkt wordt. Momenteel zijn er al plannen voor een nieuw kantoor in Shanghai. Ook in Amerika wordt er uitgebreid, dankzij een samenwerking met betaalterminal-producten Verifone. “We gaan hun standaardterminals, die rond de 40 procent marktaandeel hebben, gebruiken om in de winkels aan de balie de transacties af te handelen. Retailers hebben daardoor nog maar één systeem nodig voor webshop en fysieke winkel”, verklaarde van de Does.