Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Groningen wil niet achterblijven met IoT

Groningen staat wellicht bekend om haar universiteit, maar ook om de massale leegloop van jongeren. De VVD in de gemeenteraad wil nu een Internet of Things-netwerk opstarten.

De lokale VVD dringt aan om het innovatie netwerk, dat niet afhankelijk is van Wifi of ouderwets 3G-internet, over de hele provincie te gebruiken. De partij is daarover al met de initiatiefnemers in gesprek gegaan. Dit plan zou gerealiseerd moeten worden door gebruik te maken van de diensten van The Things Network. Dit Nederlandse bedrijf is onlangs een Kickstart-campagne gestart.

Pratende fietsen
Na Amsterdam, wil de gemeente als tweede stad van Nederland een dekkend netwerk realiseren. De initiatiefnemers willen Groningen hiermee een slimme stad maken. Of een fietsstad. “Groningen wordt met dit netwerk de ideale speeltuin voor slimme fietsen, die door middel van een Internet of Things-netwerk kunnen vertellen hoe effectief het fietsnet in Groningen is”, aldus de initiatiefnemers.

Afkijken bij Amsterdam
Eind augustus trapte Amsterdam als eerste gemeente in Nederland af met een dekkend IoT-netwerk. Afgelopen week startte The Things Network een crowdfundingsactie. Middels een Kickstart-campagne kan iedereen in de omgeving een zender en ontvanger voor tweehonderd euro aanschaffen, waarmee het netwerk mogelijk wordt gemaakt.

Alles in 1 met KPN?
De gemeentes van Amsterdam en Groningen zijn niet de enige partijen die gebruik maken van de IoT-techniek. KPN kondigde aan de LoRa-techniek ook te willen gebruiken; als eerste landelijk dekkende IoT-netwerk. Het bedrijf wil uiteindelijk een marktplaats opzetten waar bedrijven zich kunnen aanmelden voor activiteiten op het netwerk.

Dit is niet de eerste keer dat Groningen een poging doet om zich als slimme en innovatieve stad te profileren. Eerder kondigde het UMC Groningen een big data-samenwerking aan, met Huawei.

Over de schrijver

Nina van Klaveren

Vindt alternatieve vormen van kredietverstrekking erg interessant, verdiept zich graag in de wondere wereld van het mobiel betalen. Schrijft af en toe een media-analyse.

Related Articles