Groeimogelijkheden in Europa voor fintech-ondernemingen
— 22 oktober 2015Silicon Valley staat bekend als startuphoofdstad van de wereld. Waar moet je heen als je als ondernemer binnen de Europese grenzen wilt blijven? In Europa heerst een goed startup-klimaat om een fintech-onderneming te starten. Finance Innovation onderzocht welke steden de meest kansen voor fintech-ondernemingen biedt.
In het onderzoek van de Global Startup Ecosystem Ranking 2015 komen verschillende steden naar voren waar de lokale startup-scene groeit. Op nummer 1 staat natuurlijk Silicon Valley, dat wordt gevolgd door New York. De Europese steden blijven niet achter. In dit overzicht staan diverse Europese steden vermeld.
Londen
De Engelse hoofdstad is de eerste Europese stad die in de Global Startup Ecosystem Ranking voorkomt, op nummer vijf. Volgens startuppers, investeerders en de overheid is Londen aantrekkelijk om een fintech-onderneming te starten, omdat het een gouden driehoek heeft. Deze driehoek bestaat uit kennis, kapitaal en creativiteit. In deze stad zijn veel financiers te vinden, waardoor snel handelen en een kwalitatief product bieden belangrijk is. In 2011 begonnen bijvoorbeeld twee Estlanders hun fintech-onderneming in Londen, Transferwise, en groeide uit tot een groot bedrijf.
Door verschillende startende ondernemers wordt Londen gezien als een broedplaats voor startende ondernemingen. Max Kreijn, Nederlandse ondernemer in Londen, laat tegenover NRC next weten dat de sfeer er gemoedelijk is. “In Amsterdam heerst meer ‘Ik wil nummer één zijn’; in Londen zijn de ondernemers wel concurrenten, maar samenwerking is ook heel belangrijk.”
Berlijn
De hoofdstad van Duitsland is onder andere thuishaven voor fintech-bedrijven als Spotcap en ZenCap. Daarnaast ontstond in Berlijn het eerste fintechbedrijf dat de bouwsector verbond met de financiële sector, Finleap. Deze stad op nummer negen in de ranking.
Uit onderzoek blijkt dat na het Verenigd Koninkrijk, de DACH regio (Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland), het grootste deel van de fintech-investeringen in Europa voor zijn rekening neemt. Deze investeringen gaan vooral naar ondernemingen in de financiële sector en is goed voor maar liefst tachtig procent van de in totaal 300 miljoen dollar. Daarnaast staat Berlijn bekend als de ‘Silicon Allee’ van Europa, omdat het wordt gezien als de tech startup-hub in Europa.
Madrid
Madrid is de broedplaats voor startende ondernemers met een fintech-bedrijf als ze bijvoorbeeld een nieuw soort betalingsdienst willen ontwikkelen. Fintech-ondernemingen zoals Kantox, PeerTransfer en Coinffeine zijn in deze Spaanse stad ontstaan. Steeds meer fintech-bedrijven nemen plaats in Madrid, omdat Spanje wordt gezien als een van de belangrijkste landen als het gaat om de acceptatie van smartphones en mobiel internet. Daarom hebben eerder dit jaar zes ondernemingen hun handen ineen geslagen en de ‘Spaanse vereniging van financiële technologie’ (SAFT) opgericht. Het platform wil de innovatie in Madrid stimuleren.
Iedereen denkt dat de banken lagen te slapen toen fintech-bedrijven opkwamen. Maar Spaanse banken waren wakker en zo was BBVA de eerste bank die innovatieve financiële ondernemingen heeft opgestart of overgenomen. Zo heeft de bank in 2014 het Amerikaanse fintech-bedrijf Simple overgenomen voor 117 miljoen dollar. De Spaanse bank Santander heeft dit jaar een investeringsfonds van 100 miljoen dollar opgericht om te investeren in fintech-startups.
Amsterdam
De Nederlandse hoofdstad heeft startende ondernemers in de financiële sector genoeg te bieden; de stad staat in de ranking dan ook op plaats negentien. Dus wanneer je niet ver van huis wil, maar wel in een goede startup-klimaat wil werken, kies voor Amsterdam. Vanwege het goede startupklimaat, de digitale en logistieke sterke infrastructuur, en het grote kennisnetwerk is Amsterdam een goede broedplaats. Met StartupDelta probeert Neelie Kroes Amsterdam nog meer op de kaart te zetten en het lokale kennisnetwerk uit te breiden.
Het grootste deel van de startende ondernemingen in Amsterdam zijn fintech-bedrijven. Uit onderzoek van de Europese Commissie blijkt dat Amsterdam zes procent meer startende ondernemingen dan andere Europese steden heeft. Daarnaast is Amsterdam de thuishaven voor de wereldwijd bekende betalingsdienst Adyen, met een waarde van meer dan een miljard euro.