Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Groeigeld is hot

Investeren in fintech is hot. In 2014 ging 15 procent van het wereldwijde venture capital naar fintech-partijen, drie keer zo veel als het jaar ervoor. Deze drie fintech-bedrijven haalden recent geld op om groei te kunnen financieren.

Sign2Pay, Monyq en BUX zijn diverse fintech-startups waar je misschien al wel van hebt gehoord. Van BUX zijn bijvoorbeeld al reclames op de televisie geweest. Maar wat houden deze initiatieven precies in, hoeveel is er in hen geïnvesteerd, en hoe veelbelovend zijn ze?

Sign2Pay

Investering: 605.000 euro
Van wie?: Arco van Nieuwland (oprichter Exact Software) en Lucas Brentjens (oud CEO Exact Software)     Startups Sign2pay 2

De naam Sign2Pay zegt het al: betalen met je handtekening. In dit geval, een handtekening op de touchscreen van je telefoon. Voor zowel bank als consument biedt de app vertrouwen dat betalingen via je mobieltje veilig verlopen. Met de investering wil Sign2Pay bereiken dat het snel het leidende bancaire betalingsplatform voor mobile commerce wordt in de eurozone.

Webwinkels
Sign2Pay, dat in 2015 een vervolgronde wil ophalen, is opgericht door de ondernemers Nicolas Mertens, Nick Lloyd en Tom Schouteden en officieel gelanceerd op Techcrunch Disrupt in Londen. Nicolas Mertens, oprichter Sign2Pay, laat in een persbericht weten: “Met dit groeigeld zullen wij in staat zijn ons salesteam verder uit te breiden en grotere M-commerce-spelers aan ons te binden in Nederland en België. Een volgende stap zal zijn een nog grotere financieringsronde op te halen en Sign2Pay internationaal, te beginnen in de rest van eurozone, uit te rollen.”

Sign2Pay’s digitale platform analyseert honderden datapunten in een enkele handtekening. Voor de verkopende partij biedt Sign2pay een beveiligingsniveau dat gelijk staat aan biometrische authenticatie en vele malen veiliger is dan traditionele wachtwoorden of pincodes. De technologie vereist geen extra apparaten zoals kaartlezers, vingerafdruklezers of andere biometrische toestellen. Sign2Pay kan inmiddels betalingen afhandelen van meer dan 3.700 Europese banken in achttien landen. Aan de verschillende technologieën werd een jaar ontwikkeld. Sign2Pay heeft ook een plug-in voor kleinere webshops, beschikbaar voor bestaande webshop-software, zoals Magento, WooCommerce en Prestashop.

BUX

Investering: 1,7 miljoen euro
Van wie: Belangrijkste investeerder in deze ronde is Initial Capital, een venture capitalist met kantoren in Silicon Valley en Londen. Startups BUX 1

Is het een game of is het een fintech-bedrijf? Eigenlijk allebei. BUX is een app waarmee iedereen zonder beleggingservaring, spelenderwijs kan beginnen met beleggen. BUX zal de investering gebruiken om de groei sneller te laten verlopen. Wereldwijde uitbreiding is daarbij een grote wens. Na Nederland en het Verenigd Koninkrijk, gaat BUX ook live in Duitsland.

Het bedrijf startte iets minder dan een jaar geleden en weet voornamelijk nieuwelingen geïnteresseerd te krijgen in de beurs: 79 procent van de gebruikers heeft nauwelijks tot geen beleggingservaring. Deze beginners kunnen in de app ‘droog’ oefenen met nepgeld.
Daarna kunnen ze beleggen met echt geld. BUX verdient door gebruikers 0,25 euro per transactie in rekening te brengen. Daarnaast komt er geld binnen door in-app diensten aan te bieden.

Fintech50
BUX maakt onderdeel uit van de Londense Fintech50 – een lijst van de 50 meest veelbelovende Europese financiële startups. Aan deze nieuwe investeringsronde deden, naast Initial Capital, ook fintech-investeerder Velocity Capital en 5Square mee. De Amsterdamse startup heeft hiervoor al een financieringsronde achter de rug. Investeerder was toen Orange Growth Capital.

Monyq

Investering: 300.000
Van wie?: De investeringsronde is geleid door venture builder Keadyn, bijgestaan door Minerva en het management van Monyq Startups Monyq

Monyq wil banken zoveel mogelijk buiten spel zetten. Het idee van de startup is gebaseerd op het principe dat je al je administratie bewaart in schoenendozen. Monyq bestaat dus ook uit een serie digitale schoenendozen die de fysieke exemplaren op jouw zolder moet vervangen. In de schoenendozen kunnen alle bonnetjes en andere financiële paperassen overzichtelijk bewaard worden.

Geld om live te gaan
De mobiele app van Monyq zorgt ervoor dat alles eenvoudig te benoemen en te categoriseren is, waardoor de juiste papieren ook jaren later nog binnen enkele seconden zijn terug te vinden. Bijzonder aan Moniq is dat het ook een debetcard aanbiedt, die is gemaakt op het VISA Vpay platform. De kaart houdt automatisch bij in welke winkel je spullen koopt en zelfs in welke categorie de producten vallen, zodat budgetteren heel eenvoudig wordt. Je kunt zelfs bepaalde limieten stellen aan wat je wilt besteden in bepaalde categorieën.
De dienst is nu nog aan het proefdraaien, maar moet later dit jaar live gaan. Gebruik is nu nog gratis, en dat blijft het ook aldus het bedrijf. Later zullen er wel enkele premium-functies worden toegevoegd die tegen betaling te gebruiken zijn. De seed-funding van 300.000 euro wordt gebruikt om het product gebruiksklaar te krijgen. Met eerdere funding komt het totaal geïnvesteerde bedrag op een goede 400.000 euro.

Over de schrijver

Nina van Klaveren

Vindt alternatieve vormen van kredietverstrekking erg interessant, verdiept zich graag in de wondere wereld van het mobiel betalen. Schrijft af en toe een media-analyse.

Related Articles