Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Wetgeving vereist in explosief groeiende crowdfund-sector

Het bedrag dat jaarlijks in Nederland wordt gecrowdfund groeit explosief, van 14 miljoen euro in 2012 naar 170 miljoen euro in 2017. Het groeiende belang van de sector vraagt echter om extra regelgeving, ook omdat het rendement vaak moeilijk in te schatten blijkt.

Onder andere de lage rentes op spaargeld hebben ervoor gezorgd dat Nederland inmiddels ongeveer vijftig verschillende crowdfundingsplatforms telt. Onlangs verscherpte het AFM nog de regels voor crowdfunding omdat duidelijke wetgeving nog steeds ontbreekt.

Regiofund
Een van deze bijna vijftig Nederlandse crowdfundingsplatforms was de Twentse tak van Regiofund. In een bericht aan de investeerders liet Marc Bevelsborg, de oprichter,  afgelopen week weten dat het hem niet gelukt was om een gedegen exploitatie op te bouwen. Omdat de toekomstvisie hem ook weinig houvast bood, besloot hij de stekker eruit te trekken. Over de 376.500 euro die het aan leningen had uitstaan, verdeeld over zes projecten, moeten investeerders en bedrijven zelf afspraken maken.

AFM
De AFM onderstreepte kort geleden nog het beleggersrisico vanwege de korte beslissingstijd voor investeerders. Mede hierdoor eiste zij van crowdfundingplatforms dat beleggers tot minimaal 48 uur van te voren recht hebben op informatie en tot 24 uur na het sluiten van de investering de kans moeten hebben om zich te bedenken. Ook raadt de AFM crowdfundingsplatforms aan om beleggers te waarschuwen om niet meer dan tien procent van de aandelen in een individueel project te nemen.

Tandeloos
Omdat de AFM voor crowdfunding niet terug kan vallen op regelgeving, is het voor de autoriteit onmogelijk om boetes uit te delen. Dat de AFM tandeloos is als het gaat om crowdfundingplatforms, blijk uit het feit dat zes op de tien platforms zich niet houden aan bovenstaande ‘regelgeving’ opgesteld door de AFM.

Onvoldoende kritisch
Uit recent onderzoek van Lex van Teefelen blijkt dat niet alleen het rendement van projecten die via crowdfunding worden gefinancierd lastig in te schatten is, maar dat platforms het zelfs vaak te hoog inschatten. De drang van deze platforms naar zoveel mogelijk projecten maakt ze vaak minder kritisch, waardoor potentiële beleggers (nog) niet voldoende worden gewezen op de gevaren.

Wetgeving vereist
Het ontbreken van duidelijke wet- en regelgeving heeft er in eerste instantie voor gezorgd dat crowdfunding in Nederland snel heeft kunnen groeien. Directeur van brancheclub Crowdfunding Nederland, Simon Douw, zei tegen de NOS: “Het is heel fijn dat er in het begin van crowdfunding nog niet heel strenge wetten waren, maar nu de markt volwassen is, wordt het belangrijk dat we het goed gaan regelen”. Een goede oplossing stelde Peter Verhaar voor in zijn opiniestuk in het FD. Hierin stelt hij voor dat crowdfunding-leningen worden genoteerd bij een door de AFM gereguleerde beurs.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!