Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Goldman Sachs en JPMorgan profiteren meest van fintech

Banken Goldman Sachs en JPMorgan Chase zullen waarschijnlijk het meest profiteren van fintech start-ups, in plaats van erdoor benadeeld te worden. Dit zegt onderzoeksbureau Autonomous Research.

Brian Foran, partner bij het bureau, bevestigt dat de twee bedrijven succesvol zijn in het implementeren van nieuwe financiële technologieën zoals blockchain.

JPMorgan en Goldman Sachs, de twee banken met de meeste omzet uit investeringen wereldwijd, werden gekozen als de grootste winnaars van de ontwikkelingen op het gebied van fintech. Ook Visa en Mastercard kwamen goed uit de bus met hun mogelijkheden om mobiel te betalen. Bankiers hebben door dat ze moeten leren van andere industrieën die te maken hebben gehad met concurrenten uit Silicon Valley.

Inhaalslag

Goldman Sachs steunt bitcoin- en blockchainbedrijven zoals Circle Internet Financial en zal wellicht investeren in Blythe Masters’ Digital Asset Holdings. Het hoofd van JPMorgan Chase & Co, Daniël Pinto, zei eerder dat blockchain projecten, big data en automatisering een grote prioriteit zullen zijn in 2016.

Banken haasten zich om meer technologiegedreven diensten te leveren, zoals ‘peer-to-peer’ betalingen, zodat concurrenten hun klanten niet afnemen.

“Technologie gaat niet zo snel als mensen denken,” zegt Foran in een interview met Bloomberg. “De snelheid is niet zo hoog dat traditionele spelers de concurrentie niet meer in kunnen halen.”

Grote verliezers
American Express Co., één van de grootste creditcardbedrijven, werd gekozen als één van de grootste verliezers als het neerkomt op technologische vooruitgang. De aandelen van het bedrijf zijn met 25 procent gedaald in 2015.

Western Union and MoneyGram International werden ook genoemd als verliezers, omdat nieuwe betalingssystemen hun werk over kunnen nemen. Western Union is volgens een vertegenwoordiger bezig nieuwe apps te ontwikkelen om de achterstand in te halen. 2016 wordt een belangrijk jaar omdat veel banken hun eerste pilotprogramma’s op fintech-gebied lanceren.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles