Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Geoblocking vanaf kerst 2018 verleden tijd

Waar (web)winkeliers nu nog de mogelijkheid hebben om consumenten uit andere Europese landen te weren, is dat vanaf kerst 2018 niet meer mogelijk. Inmiddels zijn de EU-lidstaten, het Europees Parlement, de Europese Raad én de Europese Commissie akkoord. Europese internethandel wordt daarmee opengesteld, maar een leverplicht ontbreekt.

Momenteel kunnen winkeliers nog klanten weren die vanuit een ander land een bestelling willen plaatsen. Op deze manier is het bijvoorbeeld mogelijk om interessante kortingen alleen binnen de eigen landsgrenzen aan te bieden. Dit is in strijd met de wens van de Europese Commissie om van de EU één grote digitale markt te maken. Een Nederlander die interesse heeft in een product dat alleen in Frankrijk kan worden gekocht, loopt nu nog het risico geweerd te worden door de (online) retailer.

Vanaf kerst 2018 is dat dus niet meer mogelijk en moet de klant gewoon in staat zijn een bestelling in de webshop van die ene kleine Parijse boetiek te kunnen plaatsen. Om de kleine winkeliers te beschermen tegen zware verzendlasten, ontbreekt de leverplicht en is het aan de consument om het gekochte product op te halen wanneer er geen verzendopties worden aangeboden tijdens het aankoopproces.

Auteursrechten
Prijsdiscriminatie wordt met het Europese akkoord verleden tijd. Een Spanjaard komt dus net zo goed in aanmerking voor interessante kortingen bij de Efteling als een Nederlander. Prijsdifferentiatie zal blijven bestaan wanneer er meerdere aanbieders zijn, maar Europese nationaliteiten de toegang tot aanbieders weigeren is vanaf december 2018 niet meer mogelijk.

Het verbod op geoblocking is niet van toepassing op álle producten: auteursrechtelijke en financiële diensten zijn uitgezonderd. Wel moeten producten en diensten uit de eerste groep zichtbaar zijn voor al de EU-inwoners, zodat zij kunnen beoordelen of hetgeen hen in het thuisland wordt aangeboden wel aantrekkelijk genoeg is. Dit moet aanbieders van dergelijke diensten ertoe bewegen om auteursrechten minder strikt aan specifieke landgrenzen op te hangen.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles