Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Geen pincode meer nodig

Biometrische authenticatie is in opkomst. Iedereen kent inmiddels de vingerscan op de iPhone en de Samsung Galaxy 5. Maar daar begint het pas mee.

Geen (pin)code of wachtwoord meer, maar een scan van een uniek lichaamskenmerk. Die kun je immers niet vergeten. Hier zijn niet alleen vingerafdrukken geschikt voor, zoals de techniek die bekend is van de Apple’s Touch ID, maar ook bijvoorbeeld je hartactiviteit. Nrc.next zette deze week de laatste ontwikkelingen op een rijtje.

Qualcomm

De Amerikaanse chipfabrikant Qualcomm heeft een aantal maanden geleden op het Mobile World Congress een vingerafdruksensor onthuld voor smartphones die de vinger scant door middel van ultrasone geluiden. Het voordeel? Qualcomm claimt dat er door deze techniek meer informatie over de vingerafdruk is op te slaan, omdat hij ook tot onder het huidoppervlak kan komen. De scanner leest hierdoor ook huidporiën en registreert of er bloed door het gescande lichaamsdeel stroomt waardoor hacken met een gekopieerde vingerafdruk onmogelijk is.

Microsoft

In het nieuwe besturingssysteem van Microsoft – Windows 10 – zal identificatieprogramma ‘Windows Hello’ onderdeel uitmaken. Met ‘Windows Hello’ kun je je Windows-apparaat ontgrendelen met onderdelen van je eigen lichaam, zoals je vingerafdruk of je iris. Voor de iris- en gezichtsscan zijn alleen pc’s met de nieuwe Intel Realsense 3d-camera’s geschikt. Die komen later dit jaar op de markt.

Yahoo

Yahoo wil smartphones in de toekomst laten ontgrendelen door middel van een oorscan. Met het ontgrendelingssysteem ’Bodyprint’ hoopt het bedrijf de beveiliging van smartphones te verbeteren. De scan kan gemaakt worden met het traditionele touchscreen dat al op smartphones zit, daardoor is het een goedkoper alternatief voor de dure nauwkeurige vingerafdrukscanners.

Bionym

Nymi is de uitvinding van het Canadese bedrijf Bionym: een armband die de elektronische activiteit van je hart meet. Deze is voor elk mens uniek. Met Nymi kun je inmiddels al inloggen op Windows- en Applecomputers en er heeft een pilot plaatsgevonden in samenwerking met MasterCard en Royal bank om mensen contactloos met de armband te laten betalen.

ING

ING is al een tijd bezig met het implementeren van spraakherkenningssoftware Nuance in hun mobiel bankieren app. Klanten kunnen hierdoor door middel van hun stem hun saldo opvragen of een betalingsopdracht klaarzetten. Vooralsnog kan een betaling door middel van het gebruik van stemgeluid alleen nog gedaan worden door een testgroep, komende zomer dient deze optie voor iedereen beschikbaar te zijn.

Over de schrijver

Janneke Essen

28 jaar, informatie- en communicatiespecialist, Amsterdam

Related Articles