Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Geen btw voor virtuele valuta’s

Het Europees Hof van Justitie heeft bepaald dat bij de handel in virtuele valuta’s geen btw betaald hoeft te worden. Dit besluit is genomen om de Bitcoin te laten behandelen als ‘normaal’ geld.

Dit is een grote overwinning voor alle Europese bitcoinhandelaren. Het betekent namelijk dat Europese burgers de digitale valuta kunnen aanschaffen, zonder dat ze extra belasting hoeven te betalen over de aankopen die ze met Bitcoin betalen.

Zweedse bitcoinhandelaar
Het besluit volgde na een rechtszaak in Zweden, tussen de belastingdienst en bitcoinhandelaar David Hedqvist. Bij het opzetten van zijn dienst hoorde de handelaar van het hooggerechtshof in burgerzaken dat hij geen btw hoefde te betalen. De Zweedse belastingdienst was het daar niet mee eens en stapte naar het Europees Hof van Justitie.

De Zweedse belastingdienst won de rechtszaak niet: het hof stelt de handelaar in het gelijk en oordeelde dat de vrijstellingsregel voor wettige betaalmiddelen zou worden uitgehold, als er btw zou worden geheven op de activiteiten van de Zweedse bitcoinhandelaar.

Over de schrijver

Nina van Klaveren

Vindt alternatieve vormen van kredietverstrekking erg interessant, verdiept zich graag in de wondere wereld van het mobiel betalen. Schrijft af en toe een media-analyse.

Related Articles