Fintech startup Sowdan ontvangt 2,1 miljoen euro
— 22 oktober 2015Sowdan heeft ruim twee miljoen euro opgehaald bij verschillende Nederlandse investeerders. De fintech-startup gebruikt deze investering om realtime betalingen tussen verschillende banken mogelijk te maken. Hierbij wordt een applicatie voor mobile ontwikkeld.
Via het systeem van Sowdan is het mogelijk om betalingen en betaalverzoeken uit te sturen. Beide mogelijkheden verlopen via iDEAL en maken gebruik van de bankapplicatie van de klant. De dienst wordt in 2016 geïntroduceerd en hoopt in datzelfde jaar een investering van twintig euro miljoen te realiseren om de applicatie verder te ontwikkelen.
Realtime betalingen
Een woordvoerder licht toe tegenover Computable: “Wanneer er nu een transactie tussen verschillende banken plaatsvindt, wordt deze betaling op een vast tijdstip van de dag verwerkt. Plaats jij een transactie na dit verwerkingspunt, dan moet je nog een dag wachten tot het volgende transactiemoment. Dat kan dus een dag duren.” Voor de oprichters van Sowdan reden genoeg om een mobiele applicatie te ontwikkelen.
Momenteel bevindt de applicatie zich nog in een testfase. De investeringen worden gebruikt om het product verder te ontwikkelen. Daarnaast heeft het bedrijf nog twee ambitieuze ideeën op de plank liggen. Naast de mobiele applicatie moet er nog een website komen, die dezelfde functies heeft als internetbankieren bij traditionele banken. Ook werkt het Rotterdamse bedrijf aan een functionaliteit om mensen te helpen herinneren wanneer men nog geld krijgt van een ander: “Als je nog geld van iemand nodig hebt, kun je via Sowdan een betaalverzoek indienen. De persoon kan dit accepteren, waarna het geld direct naar jouw rekening wordt overgemaakt.”
Investeerders
Onder andere Pieter Schoen, oprichter van de Nederlandse Energie Maatschappij (NLE), heeft geïnvesteerd in Sowdan. Volgens hem is het onbegrijpelijk dat realtime betalingen in Nederland nog niet mogelijk zijn: “De hoogste tijd om hier verandering in aan te brengen. Uiteindelijk zal de mobiele telefoon de portemonnee vervangen.” In andere Europese landen, zoals Zweden en Engeland, zijn dit soort betalingen al wel mogelijk. Vooral in Zweden is het een succes; ruim de helft van de bevolking maakt gebruikt van deze directe betalingen.