Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Fintech scale up Lendahand.com in zee met het Engelse Ethex

De Nederlandse fintech scale up Lendahand.com heeft zich ten doel gesteld om binnen drie jaar 100.000 Afrikaanse gezinnen van schone en betaalbare energie te verzekeren. Om dit doel sneller te bereiken heeft Lendahand samen met het Engelse Ethex een joint venture opgericht. Het initiatief, dat luistert naar de naam Energise Africa, kan rekenen op steun van onder andere de Britse overheid en Virgin Unite, de charitatieve stichting van de Virgin Group en Richard Branson.

“We hebben er lang aan gewerkt om voet aan de grond te krijgen in het Verenigd Koninkrijk. Dat Virgin Unite zich achter ons initiatief schaart, voelt als een erkenning dat we op de goede weg zijn. En de potentie is enorm. Er zijn daar al 19,5 miljoen mensen actief met online impactbeleggen en het is de grootste crowdfundingmarkt van Europa,” zegt Lendahand-oprichter Peter Heijen, die met zijn bedrijf (opgericht in 2012) mesokredieten verstrekt aan MKB’ers en duurzame projecten in opkomende landen.

450.000 pond
In de pilot van afgelopen zomer werd al 450.000 pond opgehaald; genoeg om 28.000 mensen van schone energie te voorzien. Het grootste deel daarvan werd uitgeleend door 150 investeerders, de rest is afkomstig uit match funding door Virgin Unite. Heijen: “De pilot laat ons zien dat de Britten er klaar voor zijn om te investeren in dergelijke projecten.”

Vorig jaar kregen diverse projecten van Lendahand al eens steun van UK Aid, dat deel is van het ministeriële Department for International Development (DFID). Heijen stelt dat meer overheden een voorbeeld zouden moeten nemen aan het Britse initiatief om op meerdere manieren crowdfunding-initiatieven te steunen. “Crowdfunding is een maatschappelijk fenomeen en een belangrijk middel om inclusieve economische groei en maatschappelijke cohesie te bevorderen”.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles