Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Fintech populairder ondanks algemene daling fusies en overnames

De waarde van fusies en overnames op de Nederlandse markt is in de eerste zes maanden van 2016 uitgekomen op 20 miljard euro. Een forse daling ten opzichte van de 62 miljard euro in de tweede helft van 2015. Toch doen fintech-bedrijven het goed, met name onder financiële partijen. Ruim 20 procent van de kopers van tech-bedrijven was actief binnen de financiële dienstverlening. Dat concludeert KPMG in haar M&A Update.  

In de eerste helft van 2016 werden 260 transacties geregistreerd waarbij een Nederlandse onderneming betrokken was. In de laatste zes maanden van vorig jaar waren dit nog 293 transacties. De M&A Update is een halfjaarlijks onderzoek naar de bewegingen op de nationale en internationale fusie- en overnamemarkt.

Meer Nederlandse en buitenlandse durfkapitalisten actief
Nederlandse en buitenlandse durfkapitalisten waren in de eerste zes maanden van 2016 goed voor 35 procent van alle transacties. In voorgaande periodes lag dit percentage tussen 20 en 30 procent.

Steeds meer tech-deals
Opvallend in zowel de wereldwijde als de Europese cijfers is dat het aantal tech-deals steeds verder toeneemt. Bij ruim 10 procent van alle deals is de overgenomen partij actief op het gebied van hardware, software, computer services of halfgeleiders.

Financiële sector stort zich op fintech-bedrijven
Van de tech-deals in de eerste helft van 2016 was 48 procent van de kopers niet actief in de technologiesector. Technologie maakt dus in toenemende mate deel uit van alle economische sectoren. Vooral bedrijven in de financiële dienstverlening zijn geïnteresseerd in technologische ondernemingen: ruim 20 procent van de kopers van een tech-bedrijf was actief binnen de financiële dienstverlening. Deze belangstelling is voor een deel te verklaren door de opkomst van fintech-bedrijven en het feit dat steeds meer financiële sponsors willen investeren in technologieën en applicaties die de toekomst gaan bepalen.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles