Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Fintech nekt werkgelegenheid bankensector

De afgelopen jaren gingen er 50.000 banen verloren in de financiële sector. De aankondiging van de Rabobank, om daar nog eens 9.000 banen bij op te tellen, maakt het toekomstbeeld in deze sector niet rooskleurig. Deskundigen vrezen dat dit alleen maar erger wordt: banken raken zeker nog de helft van hun marktaandeel kwijt. Doet fintech de werkgelegenheid in de bankensector de das om?

Klanten hoeven niet meer naar de bank om geldzaken te regelen, maar kunnen alles regelen via een app, thuis op de bank. Dat komt door de opkomst van de fintech-startups en de naweeën van de financiële crisis. Honderden banken sluiten hun vestiging als reactie op de economisch slechte tijden.

Banenverlies door fintech-bedrijven
FNV Finance en vakbond De Unie vermoeden dat de komende jaren bijna de helft van de banen in de bankensector verdwijnt. Dat betekent dat 50.000 van de 110.000 banen worden geschrapt door nieuwe ontwikkelingen, zoals de opkomst van mobiel bankieren. “Toen ik die voorspelling eerder deed werd ik voor gek verklaard. Er zullen eerder meer dan minder banen verdwijnen”, vertelt Carla Kiburg van FNV Finance. Volgens haar wordt de bedreiging van fintech-bedrijven alleen nog maar groter voor de banken.

Niet concurreren maar samenwerken
Niet iedereen is het eens met de stelling dat fintech-bedrijven de werkgelegenheid in de bankensector bedreigen. Eerder vertelde de Betaalvereniging dat de opkomst van fintech-bedrijven niet direct betekent dat banken zullen verdwijnen. “We zien veel initiatieven vanuit de banken om samen te werken met fintech-startups”, vertelde Gijs Boudewijn. “Omdat een bank tegen veel dingen aanloopt, onder andere wet- en regelgeving, kan hij het beste samenwerken met een fintech-startup om snel iets te ontwikkelen.”

Over de schrijver

Nina van Klaveren

Vindt alternatieve vormen van kredietverstrekking erg interessant, verdiept zich graag in de wondere wereld van het mobiel betalen. Schrijft af en toe een media-analyse.

Related Articles