Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Fintech-innovatie verdient meer vertrouwen

Er wordt steeds meer aandacht besteed aan digitale oplossingen in de financieringsmarkt. Ondanks de vele kansen wordt vaak gesteld dat innovatieve instrumenten niet altijd in het belang van ondernemers zouden opereren. Juist het tegenovergestelde is waar, zo schrijft Folkert Eggink, directeur van Funding Circle Nederland.

Sinds de laatste financiële crisis is er weinig veranderd voor het mkb. Ondernemers krijgen nog steeds moeilijk toegang tot financiering om te groeien. Wanneer dit wel gebeurt, is het vaak traag en lastig.

Gelukkig schudden fintech-bedrijven het financieringslandschap de afgelopen jaren op. Vaak is er helaas nog de neiging innovaties te wantrouwen, want ‘wat de boer niet kent, dat vreet ie niet’. Maar wat als deze oplossingen het marktfalen nou wel efficiënt en duurzaam weten te beantwoorden?

Kleinbedrijf nog onvoldoende bediend

Leningen aan het kleinbedrijf maken slechts een klein deel uit van de totale balans van banken. In Nederland maken leningen aan kleine ondernemingen maar 0,6% uit van de balans van banken, volgens DNB-cijfers. Deze trend blijkt al een decennium constant.

Daarnaast is er een schreeuwende vraag naar financiering die inspeelt op de daadwerkelijke behoefte van het mkb. Klantgericht en digitaal, financiering anno nu. Hierin spelen non-bancaire financieringsvormen een grote rol. Uit de laatste Financieringsmonitor van het CBS blijkt dat steeds meer ondernemingen, naast de reguliere bankzaken bij de huisbank, een zakelijke lening elders aanvragen. Tientallen verschillende spelers bedienen inmiddels actief de Nederlandse markt. Dit biedt een betere en snellere dienstverlening en creëert een gezonder speelveld.

Ook banken lanceren digitale initiatieven om de vraag naar financiering beter te kunnen beantwoorden. Zo zijn er bijvoorbeeld ontwikkelingen binnen ABN Amro, ING en Rabobank. Zij proberen echter te innoveren op een verouderd model dat niet meer op de behoeftes van het mkb aansluit.

Al lang niet meer alternatief

Fintech verandert de manier waarop ondernemers toegang krijgen tot geld en financiële producten. Door de combinatie van mensenwerk, technologie en data-analyse krijgen bedrijven toegang tot een snelle, eenvoudige en klantgerichte ervaring die voorheen niet bestond.

Maar er is ook behoefte aan transparantie. Marktspelers hebben er hard aan gewerkt om prestaties van leningen, rendementen en leningvoorwaarden zo toegankelijk mogelijk te maken. Zo werkt de industrie al jaren samen met toezichthouders en bundelt het krachten via verschillende brancheverenigingen. Het resultaat zijn sterke operationele organisaties met nadruk op risicobeheer.

Deze professionalisering werd onlangs nog onderstreept in een rapport van de Financial Stability Board, een samenwerkingsverband van financiële toezichthouders, dat besloot af te wijken van de terminologie ‘schaduwbanken’ en voortaan ‘non-bancaire financiële intermediatie’ te gebruiken. Een belangrijke stap voorwaarts in de acceptatie en volwassenheid van de sector.

Kansen omarmen

De rol van fintech-bedrijven binnen het financieringsklimaat in ons land valt niet meer weg te denken. Overheid en toezichthouders moeten oplettend blijven voor marktverstoringen, maar moeten innovatie ook weer niet compleet verhinderen.

Bovenal moeten wij gezamenlijk de voordelen van fintech-oplossingen verder omarmen. Iedere vernieuwing kost tijd, maar wanneer dit ten goede komt van het Nederlandse ondernemersklimaat, is het van belang die de tijd te gunnen.

De markt maakt zich sterk om ondernemers in ons land passende financieringsmogelijkheden aan te bieden. Een kans voor het mkb en dus een kans voor de Nederlandse economie.

Laten we innovatie een kans geven en collectief het kleinbedrijf ondersteunen.

Folkert Eggink is Directeur Funding Circle Nederland

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles