Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Fintech Flow kan live met slim huishoudboekje dankzij PSD2-vergunning

De in Friesland gevestigde startup Flow Your Money heeft op 13 juli van De Nederlandsche Bank een PSD2-vergunning gekregen voor rekeninginformatie- en betaalinitiatiedienstverleners. Het maakt Flow één van de eerste fintechs in Nederland die namens de klant zowel betalingen kan doen als banktransacties kan inzien.

Geen nare verrassingen meer door de BTW-aangifte, geen tekort voor boodschappen of niet meer vergeten de spaarrekening te spekken. Flow beheert al je geldstromen zoals jij het wilt, op de automatische piloot. Een ‘pre-boekhoudmethode’ die facturen herkent, automatisch spaart of geld bijstort op de juiste rekening, en ook oog heeft voor de BTW. Consumenten en bedrijven kunnen binnenkort gebruikmaken van deze handige app om hun geldstromen te beheren.

Kostbare PSD2-vergunning

Vorig jaar haalde de snelgroeiende startup 600.000 euro aan investeringen op en zeven maanden later is de PSD2-vergunning al een feit. Voor het in de markt zetten van dit soort financiële diensten is een zware vergunning van De Nederlandsche Bank (DNB) nodig. Betaaldienstverleners moeten hiervoor aan strenge eisen voldoen. Het strikte toezicht van DNB garandeert dat de privacy en veiligheid van gebruikers wordt gewaarborgd.

De verleende vergunningen door DNB waren tot nu toe vaak alleen voor het inzien van bankdata (AISP). Flow gaat een stap verder en mag ook betalingen initiëren (PISP). “Hierdoor kunnen wij een completer product leveren en mensen actief helpen met budgetteren. Andere apps kijken in de achteruitkijkspiegel en laten alleen zien wat je hebt uitgegeven, terwijl je bankrekening een ander saldo laat zien. Wij kijken vooruit en helpen je om te bepalen wat je de komende maand aan boodschappen of uit eten kunt uitgeven, door het geld op aparte bankrekeningen te zetten. Zo kun je direct aan je bankrekening zien wat je te besteden hebt” aldus medeoprichter Daan van Klinken (32).

Oplossing voor consumenten en bedrijven

De Nederlandse fintech heeft een app ontwikkeld om meer grip op je financiën te krijgen, door je geld automatisch te verdelen over spaardoelen en budgetten. Flow verwacht hiermee een volgende belangrijke stap te zetten voor consumenten en bedrijven in het beheren van financiën. Digitale potjes maken kan al bij sommige banken, maar het automatiseren, of instellen van slimme regels, is uniek en zorgt voor een veel betere klantbeleving. Een freelancer kan bijvoorbeeld instellen dat de inkomstenbelasting na elke betaalde factuur automatisch opzij wordt gezet. De app berekent hoe hoog dit bedrag moet zijn. Dankzij de betaalinitiatiefunctie kan dit bedrag automatisch naar een andere eigen rekening worden overgemaakt waardoor potjes niet slechts virtueel blijven.

Europese ambities

Flow ontstond tijdens een hackathon van oprichters Daan van Klinken en Niels Mulder. Daan van Klinken: “Het idee voor Flow is een paar jaar geleden ontstaan op een alpaca-boerderij in Drenthe, samen met een aantal bevriende programmeurs. We postten het op Twitter en al snel kwamen vele enthousiaste reacties binnen. Dat we nu hier staan en de vergunning hebben verkregen, hadden we toen niet kunnen bedenken.” Vanaf de start zijn er Europese ambities en spreekt Flow met banken uit heel Europa die interesse hebben in hun technologie. Op dit moment werkt de app met de Europese bank bunq en worden andere Nederlandse banken gekoppeld. Daarna zal de app voor heel Europa beschikbaar komen.

Investeringen

Tot de investeerders behoren onder andere de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM), Runtime Ventures en Enigma Consulting. Eind dit jaar verwacht Flow een volgende investering op te halen. De net behaalde PSD2-vergunning is daar een belangrijk onderdeel van. Enigma Consulting heeft Flow begeleid bij de vergunningaanvraag. Directeur Paul Jans: “We zijn ontzettend trots dat we dit met Flow hebben bereikt. De primaire reden van PSD2 is het stimuleren van nieuwe innovaties en Flow past perfect binnen dat plaatje.” De aan Flow verbonden adviseur Robert Kraal, bekend van internationaal betaalplatform Adyen, brengt veel relevante ervaring in dit domein mee.

Flow werkt momenteel hard aan de laatste ontwikkelingen voor de app. De Flow-app is vanaf 1 september verkrijgbaar en je kunt je al aanmelden voor de wachtlijst op de website van Flow: https://flowyour.money.

Tagged with:

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles