Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Fintech biedt kansen in ontwikkelingslanden

Fintech kan een uitkomst zijn voor de meest kwetsbare en armste regio’s ter wereld. Dit blijkt uit een onderzoek van ING Economisch Bureau. In ontwikkelingslanden is het voor MKB bedrijven lastig aan financiering te komen. Juist in deze landen is het van belang is dat bedrijven worden opgestart om de economie te stimuleren en de werkgelegenheid te laten groeien. Omdat een kantorennetwerk kostbaar is, komt het niet van de grond. Fintech maakt kantoren overbodig en kan een grote rol spelen om de armoede in deze landen tegen te gaan.

De allerarmsten
Wereldwijd zijn 1,1 miljard banen nodig voor de allerarmsten om armoede tegen te gaan. Van deze banen moeten 300 door het grootbedrijf gecreëerd worden en 800 miljoen door het MKB. Laatstgenoemde speelt dus een grote rol in de bestrijding van armoede in de wereld. In ontwikkelingslanden moet het aantal MKB bedrijven dan ook met vierendertig procent toenemen om dit te bereiken. Probleem is het verkrijgen van krediet. Er is een groei van tachtig procent nodig in de kredietverlening om de benodigde banen te creëren. Met name in de dunbevolkte gebieden hebben ondernemers het lastig, in een systeem dat gebaseerd is op fysieke kantoren en relatiemanagers. Fintech kan hierbij helpen.

Kansen fintech
Fintech heeft een aantal voordelen ten opzichte van de traditionele fysieke kantoren. In een regio waar registers en adressen ontbreken en veel mensen dezelfde achternaam hebben zijn vingerafdrukken en irisscans een uitkomst. De financier kan snel een beeld krijgen van de kredietwaardigheid door psychologische testen of analyse van data op de mobiele telefoon van de ondernemer. Kantoren zijn overbodig door mobiel bankieren, crowdfunding en de bitcoin. Ook kunnen ondernemers gebruik maken van apps om te boekhouden of om hun financiën bij te houden. Door alle voordelen van fintech, met name in deze kwetsbare gebieden, kunnen de kosten omlaag en krijgen MKB bedrijven gemakkelijker toegang tot krediet. Dat biedt hoop voor de toekomst.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles