Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Hoe bedreigt fintech de banken?

Er is veel geschreven over hoe fintech-ondernemingen een bedreiging vormen voor banken. Door deze overdaad aan informatie kan het zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. FinanceInnovation schept orde in de chaos over fintech.

Uit het prospectus van ABN Amro dat vorige week werd uitgebracht, blijkt dat “fintech een belangrijk onderdeel van de markt wordt”. Volgens adviesbedrijf Accenture bedroegen de investeringen in fintech in 2014 11 miljard euro en dat bedrag zal dit jaar vermoedelijk nog hoger zijn.

Het volgende overzicht laat zien welke bedreigingen nieuwe fintech-ondernemingen vormen voor banken, en wat daar zoal over geschreven is.

Kredietverstrekking
Recente cijfers van S&P tonen aan het aantal door banken verstrekte bedrijfsleningen 32 procent bedraagt. In 2010 was dit nog 37 procent. De kapitaalverstrekking van banken aan bedrijven heeft dus een snel dalende lijn. Een alternatief voor kapitaalverstrekking is crowdfunding. Deze vorm is vooral populair bij bedrijven in het MKB. Paul Dirken van de Rabobank zei eerder al dat hij een verandering signaleerde in de kapitaalmarkt.

Betalingen
Overde oceaan kan men al veel betalingen doen met de mobiele telefoon. In de VS en in de UK is Apple Pay groeiende, en dit komt waarschijnlijk snel overwaaien naar Europa en dus Nederland. Bij het doen van mobiele betalingen is geen rekening bij een bank nodig, wat er misschien voor zorgt dat banken na verloop van tijd hun marktaandeel zien krimpen.
Eerder had FinanceInnovation een interview met twee experts op het gebied van mobiel betalen. In dat interview legden de experts uit op wie ze hun geld zouden inzetten: Google, Apple of de traditionele banken. Door internet en apps komen fintech-startups van de grond, maar ook de veranderende wetgeving helpt een handje mee. De Payment Service Directive 2, oftewel PSD2, moet fintech-ondernemingen meer ruimte geven om te kunnen innoveren op de financiële markt.

Vermogensbeheer
NRC stipte daarbij een andere bedreiging aan; die van het toenemende aantal ondernemingen die zich bezighouden met vermogensbeheer. Bux is een voorbeeld van zo’n initiatief. Andrew McAfee gaf in een interview aan dat hij de intrede van deze nieuwe spelers de spannendste ontwikkeling vindt in Silicon Valley. “Dat gaat de bankensector op zijn kop zetten.” De krant schreef dat de IT-systemen van fintech-startups veel gemakkelijker zijn om mee te beleggen dan de systemen die de banken gebruiken.

Ondanks deze uitdagingen voor banken zijn veel partijen het er toch over eens dat banken een streepje voor hebben op de fintech-ondernemingen. Dat komt doordat de financiële consument nog geen vertrouwen heeft in de nieuwe ondernemingen. Banken zijn al langer onderdeel van de Nederlandse financiële markt, en er zijn veel mensen die zich daar het prettigst bij voelen.

Over de schrijver

Nina van Klaveren

Vindt alternatieve vormen van kredietverstrekking erg interessant, verdiept zich graag in de wondere wereld van het mobiel betalen. Schrijft af en toe een media-analyse.

Related Articles