Fintech: bedreiging of kans?
— 5 november 2015In eerste instantie worden fintech-ondernemingen vaak gezien als bedreiging; ze verstoren de huidige gang van zaken in de financiële sector. Maar zijn de fintech-bedrijven echt disruptief? En hoe graag willen traditionele banken eigenlijk samenwerken met fintechers?
Uit het Amerikaanse onderzoek, Innovation in Retail Banking Report, van the European Financial Management Association (EFMA) en outsourcingbedrijf Infosys Finaclen blijkt dat 41 procent van de ondervraagden startups als bedreiging ziet. Er werden 140 mensen ondervraagd, verspreid over zeventig landen en waarvan 42 procent afkomstig is van landen met bovengemiddeld inkomens. Uit het onderzoek blijkt echter ook dat sommige traditionele banken bezig zijn met het samenwerken met fintech-ondernemingen om bijvoorbeeld kosten te verlagen en hun producten en diensten te verbeteren.
Disruptieve ondernemingen
De grootste angst van de ondervraagden betreft de businessmodellen van technologische bedrijven, zoals Google en Apple. Dit komt voornamelijk door het grote bereik dat deze bedrijven hebben. Kijk bijvoorbeeld naar Apple. Apple maakt volop gebruik van de eigen populariteit om Apple Pay op te zetten.
De afgelopen jaren zijn er veel fintech-startups bijgekomen en die zorgen voor disruption in de financiële sector. Toch blijkt uit het onderzoek dat startups weinig bewegingsvrijheid hebben en daardoor niet zo gemakkelijk aan de slag kunnen in de markt. Dit komt onder andere door de wet- en regelgeving waar de bedrijven mee te maken hebben. Dit verklaart ook waarom grote fintech-ondernemingen, zoals Atom, Open Bank en Mondozich graag in het Verengid Koninkrijk vestigen; De wet- en regelgeving is hier voor dit sorot bedrijven erg gunstig.
Samenwerking
De grote vraag blijft: moeten traditionele banken startups in hun armen sluitenof juist niet? Het onderzoek geeft verschillende voor- en nadelen aan van samenwerken met start ups. 43 procent geeft aan dat ze openstaan voor samenwerking met startende ondernemers. Maar tien procent zegt hier geen heil in te zien. Het grootste voordeel van samenwerking zijn de innovatieve oplossingen z, volgens het onderzoek. Daartegenover staan ook verschillende nadelen. Sohini Rajota, medewerker bij Axis Bank in India: “Een van de grootste uitdagingen van samenwerken met startups gebrek aan kennis hoe de wet- en regelgeving in elkaar steekt. Daarnaast hebben banken meer een traditionele toenadering met hun producten en diensten.” De manier van betalen is hetgeen waar startups het meeste impact op hebben. . Maar liefst 71 procent is van mening dat transacties van startups grote impact hebben op de financiële sector. Daarna volgt digitale marketing waarvan 65 procent van de ondervraagden denkt dat de invloed groot zal zijn.
Toekomst
Moeten traditionele banken meer gaan samenwerken met fintech-bedrijven of juist aan de zijlijn laten staan? EFMA is van mening dat er genoeg kansen liggen om samen te werken: “Het is duidelijk dat startups voorlopen met innovatie in de financiële sector. Op sommige gebieden concurreren ze met banken en op andere gebieden ontwikkelen ze producten en diensten die kunnen worden gebruikt door banken. Hoe dan ook, er is een kans voor banken om samen te werken met startups, als partners of leveranciers.”