Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Fintech-actieplan gelanceerd door de Europese Commissie

Technologische ontwikkelingen binnen de financiële sector hebben de afgelopen jaren bedreigingen en kansen geboden aan financiële instellingen én fintechs wereldwijd. Nu heeft de Europese Commissie een FinTech Action Plan gelanceerd, een set aan maatregelen die de digitalisering van de financiële sector moet bevorderen.

Ontwikkelingen – zoals de blockchaintechnologie, artificial intelligence en cloud services – hebben de wereldwijde financiële sector ingrijpend veranderd of gaan dat in de nabije toekomst doen. Dit biedt financiële instellingen én fintech-ondernemingen de mogelijkheid om de bestaande markten te ontwrichten en nieuwe producten en diensten aan te bieden. Kansen, maar anderzijds zijn er ook risico’s – omtrent bijvoorbeeld cyber security en privacy – aan deze technologische ontwikkelingen verbonden, die ook de klanten van financiële instellingen en fintechs raken.

Met het FinTech Action Plan hoopt de Europese Commissie de kansen voor innovaties binnen de financiële sector te vergroten én de risico’s te verkleinen. Daarnaast moeten de 23 stappen die het actieplan telt er ook voor zorgen dat crowdfundingplatformen makkelijker investeerders en ondernemers samen kunnen brengen. Ook moet het FinTech Action Plan de markt toegankelijker worden voor nieuwe spelers.

FinTech Laboratory
Een van de 23 stappen die de Europese Commissie heeft uitgetekend bestaat uit het FinTech Laboratory, dat door hen zal worden opgezet. In dit innovatielab zullen Europese en nationale toezichthouders samenkomen met technologische partijen, om met elkaar te praten over technologie-gerelateerde ontwikkelingen binnen de financiële sector.

Mariya Gabriel, eurocommissaris Digitale Economie en Samenleving, omschrijft het belang van dit actieplan. “Technologieën zoals blockchain kunnen game changers zijn voor financiële dienstverleners. We moeten een framework opbouwen waarbinnen innovaties kunnen floreren, maar ook de risico’s beperkt blijven en consument wordt beschermd.”

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles