Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Minder kwaadaardige software gericht op mobiel bankieren

De hoeveelheid kwaadaardige software voor mobiele apparaten is in 2015 verdrievoudigd ten opzichte van 2014. Dat concludeert de Kaspersky Lab Antimalware Research-groep. Virussen gericht op het stelen van data en financiële fraude vormde in 2015 één van de grootste bedreigingen. Het aantal kwaadaardige programma’s specifiek gericht op mobiel bankieren daalde echter van 16.586 in 2014 naar 7.030.

Ook de verspreiding van malware die onbeperkte rechten kan verkrijgen op besmette apparaten, was een groot probleem. Kaspersky Lab laat weten in 2015 in totaal 884.774 nieuwe kwaadaardige programma’s voor mobiele apparaten te hebben ontdekt. Dit is drie keer zoveel dan in 2014, toen 295.539 nieuwe stukjes malware werden gevonden.

Vorig jaar stond tevens in het teken van de ransomware. Zodra een apparaat is besmet met dit type malware, zien gebruikers een pop-upvenster met een melding dat de gebruiker strafbare feiten heeft gepleegd. Er moet dan losgeld betaald worden, tot wel 90 euro, om de app weer aan de praat te krijgen. Vooral Rusland, Duitsland en Kazachstan werden getroffen. In 2015 zijn in totaal 94.344 unieke gebruikers aangevallen door mobiele ransomware. Dit is vijf keer zoveel dan in 2014.

Sommige van deze apps hebben de mogelijkheid om toegangsrechten of root-toegang te verkrijgen. Dergelijke rechten geven aanvallers bijna ongelimiteerde mogelijkheden om de op aangevallen apparaten opgeslagen informatie te wijzigen. Na succesvolle installatie wordt het vrijwel onmogelijk om de malware te verwijderen, zelfs na het terugzetten van de fabrieksinstellingen.

Tagged with:

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles