Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Financieel talent verkiest vaker fintech-bedrijf boven bank

Steeds meer financieel talent verruilt de traditionele financiële instellingen voor fintech-bedrijven. Dit blijkt uit onderzoek van werving- en selectiebureau Astbury Marsden dat maandag gepubliceerd is. De gevolgen van de aantrekkingskracht van Amsterdam op financiële vernieuwers worden nu duidelijk.

‘Drievijfde (59%) van alle nieuwe werknemers van fintech-bedrijven is afkomstig van de vier grote banken in Nederland’, aldus één van de conclusies. Het onderzoek wijst uit dat veel bankmedewerkers in het centrum van de technologierevolutie willen zitten. Bij innovatieve fintech-bedrijven kunnen talenten hun creatieve talent optimaal benutten, zich ontplooien en flexibeler werken.

Fintech-bedrijven als voorbeeld
James Allen van Astbury Marsden: “Deze aderlating kan de snelheid van innoveren bij de banken ondermijnen. Daarbij dwingt het financiële instituten om tegen hoge kosten gespecialiseerde consultants van buiten aan te trekken. Talentvolle programmeurs hebben helemaal geen zin om aan gedateerde bankensoftware te werken.” Het bieden van een hoger salaris zou banken niet kunnen helpen talent vast te houden. De salarissen wijken namelijk nauwelijks af van die bij fintech-bedrijven. Uit het rapport komt naar voren dat banken een voorbeeld moeten nemen aan fintech-ondernemingen wat betreft werkwijze, arbeidsethos en cultuur.

Grote banken ontkennen
De ING neemt deels een voorbeeld aan fintech-organisaties. “We zijn op het moment letterlijk ingericht als een techbedrijf, gebaseerd op het model dat bij Google en Spotify wordt gebruikt. De manier van werken en de cultuur transformeert snel naar die van een bedrijf dat vergelijkbaar is met de genoemde techondernemingen”’, aldus de woordvoerder van ING. Desondanks erkent hij de aantrekkingskracht van nieuwe, hippe bedrijven.

Hoewel een aantal werknemers naar fintech-bedrijven is overgestapt, is er geen sprake van een massale uitstroom. De woordvoerder van de Rabobank zegt dat het logisch is dat dezelfde personen in beide werelden actief zijn. Hij relativeert de uitkomsten van het onderzoek: “Stel dat we in Nederland 100 start-ups in de fintech tellen, dan gaat het maximaal om enkele tientallen werknemers per jaar.”

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles