Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Een nieuwe kans: Finance en Internet of Things

Steeds meer bedrijven realiseren zich dat Internet of Things veel kansen biedt. Maar hoe zit dat met financiële dienstverleners? FinanceInnovation zoekt het in deze nieuwe rubriek, Finance en IoT, uit.

De financiële sector is zich misschien nog niet zo bewust van de kansen die Internet of Things biedt. De belangstelling ervoor blijft flink achter, vooral als we deze vergelijken met bijvoorbeeld de belangstelling voor de ontwikkelingen rondom mobiel betalen. Vinod Sharma legt de voordelen van IoT voor financiële dienstverleners uit. Als CTO bij Econet Wireless in Zimbabwe, is hij een expert in mobiele financiële diensten. Hij denkt dat IoT een grote impact gaat hebben op de financiële dienstverlening.

Het Internet of Things is een netwerk van fysieke objecten, die gebruik maken van software en 
sensoren. De apparaten zijn verbonden via een netwerk, waarbij data uitgewisseld kan worden. 
“Denk aan Google Glasses of een horloge van Apple.” Er is een groeiende belangstelling voor IoT. 
Zo verwacht de International Data Corporation dat het wereldwijde IoT-netwerk over vijf jaar 
negen miljard euro waard zal zijn.

Andere tijden
“Een nieuw tijdperk breekt aan, waarin IoT zo belangrijk en groot wordt, dat het in geen enkel gebied in ons leven meer weg te denken is: wij bevinden ons dan in de wereld van het internet. Ik vind het moeilijk om te zeggen of dit positief of negatief gaat uitpakken.”

Sharma heeft flinke verwachtingen van IoT: “De transformatie van de technologie gaat veel veranderen aan de manier waarop mensen met machines omgaan. Sommige mensen zullen zich misschien afvragen of dit een hype is, of een onvermijdelijke ontwikkeling is in de manier waarop mensen, apparaten, objecten en financiële systemen in de nabije toekomst op elkaar zullen reageren.”

IoT en financiële dienstverleners
De financiële instellingen die IoT al hebben geïmplementeerd in hun eigen digitale toeppassingen, zoals de Bank of America, zal volgens de expert de beste positie hebben om te profiteren van de nieuwe technologieën die het netwerk biedt. “Het groeien van de investeringen in sensortechnologieën, die voor een IoT-netwerk zijn vereist, wijzen erop dat zich een belangrijke verschuiving voordoet.”

De IoT-beweging neemt een vorm aan van een aparte industrie met bijbehorende inkomstenstroom, waardoor het meer aandacht krijgt van professionals en experts. Volgens het zesde Annual Digital IQ onderzoek van PwC is de financiële dienstverlening een van de top tien industrieën waarvoor IoT-sensoren worden gemaakt. Kortom: financiële dienstverleners zullen zich wel moeten verdiepen in IoT, willen ze innovatief zijn.

Concrete voorbeelden
Sharma neemt autorijden als voorbeeld. “De combinatie van Internet of Things en mobiele financiële diensten, kan ervoor zorgen dat jouw vaste benzinestation kan monitoren wat jouw benzinegebruik is en kan jou als vaste klant een goede prijs bieden voor de olie.” Een ander voorbeeld is het in 2014 geïntroduceerde Apple Pay. “De gebruikers van deze dienst versturen beveiligde mobiele betalingen zonder dat de dienst afbreuk doet aan de privacy van de gebruiker.” Overal waar sensors op of in kunnen worden gezet, daar kan men in de toekomt mee betalen.

Grote voordelen
De potentiële voordelen die beschikbaar worden met de hoeveelheid beschikbare data, zijn iets waar Sharma zich op verheugt. “Naadloos op elkaar aangesloten transacties en gepersonaliseerde klantenbeleving zijn zomaar een paar voordelen die voortkomen uit de integratie van IoT.” Daar zit wel een voorwaarde aan: transparantie. “Het digitale ecosysteem van fysieke objecten zal de manier veranderen waarop financiële instituten, systemen, banken en zelfs je mobiele portemonnee samenwerken, terwijl jij je er niet druk over hoeft te maken. Het ‘online’ maken van objecten, zal uiteindelijk betalingstransacties via objecten vanzelfsprekend maken.”

Over de schrijver

Nina van Klaveren

Vindt alternatieve vormen van kredietverstrekking erg interessant, verdiept zich graag in de wondere wereld van het mobiel betalen. Schrijft af en toe een media-analyse.

Related Articles