Feiten en fabels over de hypotheeksector [deel 2]
— 27 juli 2016Lange tijd leek innovatie in de hypotheeksector ver te zoeken. Maar met de opkomst van nieuwe type hypotheekverstrekkers spelers is het landschap sinds enkele jaren flink veranderd. En zoals dat dan gaat, wordt er al snel moord en brand geschreeuwd als zich veranderingen voordoen die de sector nog niet eerder heeft meegemaakt. Verschillende geruchten en onwaarheden doen zich dan de ronde. Maar wat is waar en wat is een fabel? Vandaag deel 2 van het interview met Menno Luiten van MUNT Hypotheken.
Dankzij de risico-opslagregeling bespaar je bij MUNT Hypotheken in 10 jaar 10.000eu op je hypotheek ten opzichte van andere hypotheken.
“Dat is grotendeels waar. Bij MUNT Hypotheken vervalt de rente-opslag automatisch als er voldoende is afgelost. Onze klanten betalen daardoor over de looptijd gemeten veel minder rente. Dat kan bij een hypotheek van € 250.000 en een rentevasteperiode van 10 jaar met een rente van 2,95% een besparing van 17 procent opleveren, oftewel meer dan 30.000 euro. Er zijn vast aanbieders die dit ook zullen behalen, maar bij de meeste spelers wordt de rente-opslag niet maandelijks automatisch verlaagd en moet de consument dus zelf actie ondernemen. Helaas zijn de meeste consumenten van dergelijke regelingen niet op de hoogte.”
MUNT Hypotheken is rigide.
“We willen met MUNT Hypotheken heel erg duidelijk zijn over wat we wel doen en wat niet. Daar proberen we ook snel duidelijkheid over te geven met een eenduidig acceptatiebeleid. Noem het hoe je wilt, maar dankzij dit beleid zijn we in staat efficiënt te werken en daardoor kostenvoordeel aan onze klanten te bieden.”
Het voorstel van de AFM om investeerdershypotheken wettelijk te waarborgen, werkt verlammend voor de sector.
“Het afgelopen jaar heeft een aantal nieuwe spelers de markt betreden. Hoewel de AFM dit voorstel waarschijnlijk vooral vanwege hen heeft ingediend, lijkt me het AFM-voorstel vooral relevant voor de grote marktpartijen zoals banken waar 90 procent van alle lopende hypotheken op de balans staat. We moeten goed kijken met wat voor type beleggers hypotheekverstrekkers werken. Ik geloof er stellig in dat (Nederlandse) pensioenfondsen veel beter aansluiten op de hypotheekmarkt dan het type investeerders waar banken vaak mee werken. Pensioenfondsen zijn immers veel beter verankerd in de Nederlandse maatschappij en economie. Ze beleggen premies van deelnemers die over bijvoorbeeld dertig jaar met pensioen gaan. Het is dus veel logischer om te investeren in langlopende beleggingen dan te beleggen met kortgeld zoals spaargeld.”