Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Feiten en fabels over de hypotheeksector [deel 1]

Lange tijd leek innovatie in de hypotheeksector ver te zoeken. Maar met de opkomst van nieuwe type hypotheekverstrekkers spelers is het landschap sinds enkele jaren flink veranderd. En zoals dat dan gaat, wordt er al snel moord en brand geschreeuwd als zich veranderingen voordoen die de sector nog niet eerder heeft meegemaakt. Verschillende geruchten en onwaarheden doen zich dan de ronde. Maar wat is waar en wat is een fabel?

Deel 2 vind je hier.

Op zowel de fintechs als de traditionele spelers in de hypotheeksector is de nodige kritiek geweest. Onlangs vroeg de AFM nog aan de minister van Financiën om wettelijke waarborgen voor investeerdershypotheken. De waakhond lijkt vooral risico’s te zien bij nieuwe toetreders tot de hypotheekmarkt. Tegelijkertijd zijn er verschillende kanttekeningen geplaatst bij de rol van traditionele spelers, zoals banken. Hun advies zou geen advies mogen heten en meer dan de helft van de banken zou rente-opslag blijven incasseren; ook als het risico afgenomen of verdwenen is. Hoe gaat een speler als MUNT Hypotheken hiermee om? De hypotheekaanbieder is geen bank, en aangezien ze al een paar jaar actief zijn en een marktaandeel van circa 8 procent hebben veroverd, kunnen we ze ook niet echt meer een nieuwe speler noemen. En daarmee neemt de hypotheekaanbieder een afwijkende positie in het speelveld in. FinanceInnovation legde Menno Luiten, verantwoordelijk voor distributie bij MUNT Hypotheken, enkele stellingen voor.

Pensioenfondsen hebben niet zo veel behoefte meer om in hypotheken te beleggen.
“De interesse van pensioenfondsen voor beleggingen in Nederlandse particuliere woninghypotheken is onverkort groot. Hypotheken vormen nog steeds een aantrekkelijke beleggingscategorie met duurzaam goede marges en een laag risico. De pensioenfondsen die in ons investeren hebben hun commitments om die reden voor het komende jaar ook weer uitgebreid.”

MUNT Hypotheken brengt administratiekosten in rekening.
“Dat klopt gedeeltelijk. Bij het afsluiten van een hypotheek brengt MUNT Hypotheken geen kosten in rekening. Individuele adviseurs vragen bij ons een hypotheek aan via DAK of FlexFront en zij brengen een dossiervergoeding in rekening. Daarvoor bieden ze de adviseur ook dienstverlening. Voor bepaalde mutaties rekenen we 150 euro. Er zijn ook aanbieders die dat niet doen, maar die rekenen dan weer een hogere rente. Aan de klant om daar een slimme keuze te maken en aan de adviseur om hem daarbij te helpen.”

MUNT Hypotheken is een prijsvechter.
“Nee, dat zijn we juist niet. Een prijsvechter profileert zich vooral op de rente. Ik zie onze concurrerende prijs meer als het gevolg van ons businessmodel. Wij zijn een moderne hypotheekaanbieder, met efficiënte processen. Het tarief is tot stand gekomen op basis van wat benodigd is voor de funding en overige kosten. Meer hoeft het gewoonweg niet te kosten. Het gevolg van ons model is dat we concurrerende tarieven voeren.”

Buckets kunnen blijkbaar leeg raken. Dat is kwalijk voor bestaande klanten.
“Nee, bestaande klanten zijn bij ons altijd verzekerd van een betaalbare hypotheek. Zij kunnen altijd van alle rentevasteperiodes gebruikmaken tegen aantrekkelijke tarieven. Veel hypotheekaanbieders hanteren ontmoedigingstarieven als ze geen omzet meer willen hebben in een bepaalde bucket en daarmee benadelen ze juist bestaande klanten. Dat willen wij voorkomen. Bij MUNT Hypotheken kan het voorkomen dat een bepaalde rentecategorie zo populair is, dat die tijdelijk niet beschikbaar is voor nieuwe klanten. Maar we hebben afgesproken met onze investeerders dat ze zorgen dat er altijd kapitaal beschikbaar is voor bestaande klanten.  Zij kunnen voor het complete assortiment van MUNT Hypotheken kiezen. Buckets zijn dan dus niet beschikbaar voor nieuwe klanten, maar wel voor bestaande klanten.”

Over de schrijver

Related Articles