Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Familie en vrienden als lakmoesproef crowdfunding

Om de risico’s van crowdfunding te beperken, kiest crowdfundingssite Symbid voor een opmerkelijke lakmoesproef. Kredietzoekers moeten minstens vijftien procent van het bedrag in eigen gelederen ophalen.

“Bij startende bedrijven kunnen we geen gebruik maken van kredietbeoordelingen. Die hebben nog geen trackrecord”, aldus Slakhorst, medeoprichter van Symbid en CCO in een interview met De Volkskrant.  De risico’s die gepaard gaan met crowdfunding zijn relatief groot, aangezien het gezochte krediet niet op een traditionele manier verworven kon worden.

Eigen kring als eerste selectie
Niet alleen stelt het Symbid eisen aan de informatie die ondernemer moet aanleveren, ook moet de eigen kring van de ondernemer vertrouwen hebben in het initiatief: “Als het een ondernemer niet lukt zijn eigen familie en vrienden te overtuigen, hebben wij er geen vertrouwen in”, aldus Slakhorst. Zodra de ondernemer vijftien procent van het benodigde kapitaal in eigen kring heeft verworven, is het mogelijk krediet te verwerven bij de ongeveer 30 duizend beleggers van Symbid.

Eén op de vier overleeft lakmoesproef
Niet meer dan één op de vier ondernemers slaagt hierin. Slakhorst: “Dit is een sterk selectiemechanisme waardoor minder kansrijke voorstellen op een natuurlijke wijze afvallen.” Het Rotterdamse Symbid hanteert het motto “The Funding Network™ van Symbid laat kapitaal vrij stromen” en bemiddelt voornamelijk in aandelen.

De Nederlandse markt voor crowdfunding blijft groeien. Afgelopen jaar werd er voor meer dan 63 miljoen gefinancierd door crowdfunding, een verdubbeling ten opzichte van 2013.

Over de schrijver

Aaron Mirck

Aaron MIrck is gek op nieuwe technologieën, omdat hij gelooft dat techniek de democratie sterker kan maken.

Related Articles