Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Factoring voor MKB en ZZP’ers haalt 500.000 euro via crowdfunding

Steeds meer ZZP’ers en kleine MKB-ers maken gebruik van de mogelijkheid om hun facturen te laten ‘voorfinancieren’. Het Rotterdamse FreelanceFactoring maakt dan ook een groei door en wist in twee dagen tijd 500.000 euro op te halen via crowdfunding. Medeoprichter Wouk Witte is blij verrast met het resultaat.

Bij zijn vorige werkgever, waar hij zijn compagnons leerde kennen, zag Witte in de praktijk dat freelancers moeite hadden met het regelen van de financiering. “Daar huurden we regelmatig freelancers in en die vroegen vaak om voorfinanciering. Ze zaten bijvoorbeeld eerst drie maanden op de bank en kregen vervolgens een klus bij Unilever dat een betalingstermijn van 2 maanden hanteert. Dan zit je dus vijf maanden zonder geld.”

Maatwerk dat werkt
Doorgaans is factoring (het overdragen van de facturatie en het direct ontvangen van het verschuldigde bedrag) alleen weggelegd voor bedrijven met een omzet van vijf miljoen euro of meer. “Wij hebben onderzocht of er vraag was naar financiering bij kleinere bedrijven en ZZP’ers. Dat bleek het geval. De ZZP’er en de MKB-er aan de onderkant van de markt hebben het heel moeilijk om de financiering te krijgen. Voor de kleine ondernemer (qua omzet) is dit de uitkomst, want juist deze bedrijven staan onderaan de betalingstermijn van grote bedrijven.”

Freelance Factoring zou zich volgens Witte dan ook onderscheiden doordat het zo flexibel omgaat met de opdrachten die het aanneemt. “Je kan zelfs voor één factuur bij ons terecht. Vanuit die flexibiliteit kunnen we maatwerk bieden, we merken dat dat gewaardeerd wordt. Het heeft natuurlijk geen zin om een factuur van 25 euro in te dienen, al hebben we laatst iemand geholpen die een factuur van 160 euro wilde laten voorschieten. Mede dankzij deze financieringsronde kunnen we ondernemers helpen met een financieringsbehoefte van 200.000 euro per maand.”

Terugtrekkende banken laten een gat vallen
“We merken dat banken zich terugtrekken uit de financiering voor het kleine MKB en ZZP’ers. Dat merken we echt meteen in de aanvragen bij grofweg de bedrijven met een omzet tot drie miljoen euro. Wij springen zo in het gat dat de banken achterlaten. Er is behoefte aan financiering die blijft en wij bieden dat alternatief.” Witte signaleert dan ook een trend: “De taken van de traditionele banken worden overgenomen door anderen. Crowdfunding is daar natuurlijk ook een goed voorbeeld van. Wij hebben zelf ook deze financiering geregeld via crowdfunding, omdat we naast additionele funding ook bekendheid voor onze diensten wilden verkrijgen.”

“Ik had niet verwacht dat we een half miljoen euro zouden ophalen in twee dagen en was blij verrast toen ik het hoorde. Uiteindelijk willen we iedere ondernemer een alternatief kunnen bieden bij het overbruggen van hun betalingstermijn. De komende twee jaar richten we ons nog uitsluitend op Nederland, maar we sluiten niet uit dat we het ook in het buitenland gaan proberen. Nederland loopt voor als het aankomt op het gebied van freelanceconstructies, dus kunnen we de kennis en expertise die wij in huis hebben goed inzetten in bijvoorbeeld Duitsland en België.”

Over de schrijver

Aaron Mirck

Aaron MIrck is gek op nieuwe technologieën, omdat hij gelooft dat techniek de democratie sterker kan maken.

Related Articles