Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Facebook kan kredietwaardigheid bepalen

Facebook verwerft het patent op een techniek waarmee het mogelijk wordt om de kredietwaardigheid van een potentiële klant te beoordelen. Zal Facebook deze dienst in de toekomst aanbieden?

Een bank kan met deze techniek bepalen wat de kredietwaardigheid van een specifiek individu is, door de kredietwaardigheid van diens sociale netwerk op Facebook te onderzoeken. Het sociale netwerk van de leningaanvrager wordt dus gebruikt om te beoordelen of iemand krediet(on)waardig is.

Ongebruikte patenten
Het patent beperkt zich niet alleen tot kredietaanvragen: het beslaat onder meer ook het voorkomen van ongewenste reclame en wat wel of niet gevonden wordt bij een zoekopdracht. De patentaanvraag zou uit de portfolio van Friendster komen, dat door Facebook gekocht is in 2010 voor 40 miljoen dollar. Het blijft de vraag of Facebook dit patent ooit in gebruik zal nemen. Het sociale netwerk zal niet het eerste techbedrijf zijn dat een patent heeft zonder het te vermarkten.

Betaalfunctie
Eerder werd al bekendgemaakt dat Facebook een betaalfunctie gaat introduceren. De nieuwe functie, genaamd ‘Facebook Messenger Payments’, is vooralsnog alleen beschikbaar in de Verenigde Staten en daar inmiddels uitgerold. Met de nieuwe betaalmogelijkheid gaat Facebook de concurrentie aan met PayPal, Square en de reguliere banken.

De betaalfunctie is gratis en beschikbaar op zowel de Android-, iOS- en desktopversie van Facebook. Facebook verwerkt alle betalingen zelf. Of de dienst in de nabije toekomst ook in Nederland beschikbaar zal zijn, is nog onbekend.

Over de schrijver

Aaron Mirck

Aaron MIrck is gek op nieuwe technologieën, omdat hij gelooft dat techniek de democratie sterker kan maken.

Related Articles