Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

[Expertartikel]: “Microkrediet is innovatie 2.0”

Innovatie van financiële diensten is het best zichtbaar in opkomende economieën. Veelal gedwongen door het ontbreken van een goede bestaande structuur kunnen (en moeten) er grote stappen worden gemaakt.

Innovaties dragen in opkomende economieën direct zichtbaar bij aan het welzijn en welvaren van mensen en hebben vaak een duurzaam effect op de leefomgeving en het milieu. Hoe innovaties in financiële diensten direct meetbare impact hebben op mensenlevens wordt goed zichtbaar in het verhaal van de Indiase tuktuk rijder Kumar.

Tuktuk rijders
Kumar is een van de 150.000 tuktuk rijders in de Indiase miljoenenstad Bangalore. Kumar houdt aan een dag van 12 uur werken ongeveer twee euro over. Nauwelijks genoeg om zijn gezin van te onderhouden, laat staan om school voor zijn twee kinderen te kunnen betalen of te sparen. Om zijn ritten te kunnen maken huurt Kumar de tuktuk. Samen met benzine kost hem dit vijf euro per dag. Voor Kumar veel geld, maar een tuktuk kost 3.000 euro, dus kopen zit er niet in. En voor een lening kan hij nergens aankloppen, omdat hij net als honderden miljoenen andere Indiërs geen toegang heeft tot financiële dienstverlening. Het gezin van Kumar zit in de armoedevalkuil, met weinig perspectief op een beter leven. Zonder school zal het zijn jonge kinderen later niet veel beter vergaan.

Lening
Kumar is samen met 7.000 andere tuktuk rijders door maatschappelijke organisaties geïdentificeerd als in aanmerking komend voor een betaalbare lening voor een tuktuk via de Nederlands-Indiase joint venture Three Wheels United (TWU). TWU heeft een afspraak met een bank in India dat zij per lening voor een tuktuk een waarborgsom van 450 euro bij deze bank stallen. Hierdoor is de bank bereidt om Kumar een lening te verstrekken voor een nieuwe, minder milieubelastende tuktuk. Kumar betaalt drie jaar lang dagelijks af voor deze lening. Een bedrag dat veel lager is dan hij nu kwijt is aan huur. Hierdoor verdient Kumar nu 4 euro per dag. Tweemaal zoveel als hiervoor. Zijn kinderen kunnen naar school en er blijft wat geld over voor schoon drinkwater en medische voorzieningen, waardoor het gezin minder ziek is dan hiervoor. En na drie jaar heeft Kumar alleen nog onderhoudskosten van de tuktuk, waardoor ze echt uitzicht hebben op een beter bestaan. Wie weet wordt elektriciteit in huis en afgestudeerde kinderen meer dan alleen een droom?

Schoner milieu
De nieuwe tuktuk van Kumar stoot 40% minder CO2 uit dan zijn oude. Dit verbetert de leefbaarheid in Bangalore en draagt bij aan een duurzamer milieu. Three Wheels United heeft eind 2014 al 850 mensen als Kumar geholpen aan een lening. Het geld voor de 450 euro waarborgsom per lening is bijeen gebracht door Nederlandse investeerders. Zij krijgen het geld na drie jaar wanneer de lening is afgelost terug en ontvangen van de bank een spaarrente van 10% per jaar. Na aftrek van inflatie misschien geen rendement dat behaald kan worden met andere investeringen, maar deze investeerders dragen direct bij aan terugdringen van armoede en een schoner milieu.

Eind 2014 zijn er nog geen tuktuk rijders met achterstand op het aflossen van de lening. Het doel is om in 2015 1.500 leningen voor nieuwe tuktuk’s te verstrekken en om over 5 jaar 50.000 minder milieubelastende in heel India rond te hebben rijden en 200.000 gezinnen een beter bestaan te hebben kunnen geven.

Over de auteur:
Guido Wassink (40 jaar) heeft 16 jaar commerciële management ervaring bij een Franse bank-verzekeraar en is ervaren met kredietverstrekking in de breedste zin. Hij streeft naar een goede balans tussen financieel en sociaal rendement. In 2012 heeft Guido Dutch Microfinance opgezet, waarbij hij de brug slaat tussen betrokken investeerders in Nederland en lokale microkredietinstellingen in ontwikkelingslanden.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles