[Exclusief interview] Bas van der Veldt: “Systeem en cultuur houden innovatie tegen”
— 5 augustus 2014Innovatie in de financiële wereld is een thema dat Nederland ICT-bestuurslid Bas van der Veldt sterk bezighoudt. Van de banken hoeven we het volgens de succesvolle ceo van familiebedrijf AFAS niet te verwachten. “We hebben behoefte aan kleine initiatieven – buiten de bank om.”
“Ik stoor me gruwelijk aan accountants die met regelmaat werkkapitaalonderzoeken doen, op basis waarvan het advies altijd luidt: zorg ervoor dat je klanten snel betalen en dat je je facturen zelf een tijdje vasthoudt voordat je betaalt. De mensen die dat zeggen, moeten zich echt schamen.” Dat stelt Bas van der Veldt, bestuurslid van Nederland ICT en in het dagelijks leven ceo van AFAS. “Neem boeren, die hun producten aan de grote retailers slijten. Die moeten dan gaan voorfinancieren omdat bedrijven zoals Albert Heijn met betaaltermijnen van 180 dagen werken. Uit eigen middelen gaat dat niet en de banken doen ook niet mee. Dat zou niet mogen gebeuren.”
Maatschappelijk Verantwoord Boekhouden
Volgens de directievoorzitter doen veel bestuurders aan spreadsheetmanagement, terwijl wat hij noemt ‘Maatschappelijk Verantwoord Boekhouden’ een logisch gevolg zou moeten zijn van goed omgaan met de klant en productinnovatie. Want de huidige systemen maken het mogelijk om maatschappelijk verantwoord te handelen. In de software van AFAS kun je bijvoorbeeld de betaalvoorwaarden opnemen, waardoor je op tijd betaalt.
MVO
Vanuit de AFAS-systemen zijn er overigens directe koppelingen met de banken. Maandelijks worden 1,6 miljoen loonstroken verwerkt en betaald via de software. Je zou het innovatie kunnen noemen. Wat Van der Veldt betreft, kan de samenwerking met de banken niettemin inniger. Bijvoorbeeld via AFAS Personal, het gratis online huishoudboekje dat inmiddels meer dan 500.000 bezoekers heeft mogen verwelkomen. “Wat ons verdienmodel daarmee is? Ons verliesmodel kun je beter zeggen. AFAS Personal kost ons ieder jaar een miljoen. Het is voor ons vooral maatschappelijk verantwoord bezig zijn.”
Minder mensen op finance
Innovatie brengt doorgaans ook een grotere efficiency met zich mee. Als het aan Van der Veldt ligt, werken er veel minder mensen op financiële afdelingen bij bedrijven. Software maakt dat mogelijk. Zo werken op de finance-afdeling van AFAS maar twee mensen, op de 340 medewerkers in totaal. Die twee verzorgen de contracten en nemen het totale debiteurenbeheer van de meer dan 10.000 klanten op zich. “Dat kan omdat ons bedrijf – zoals je van ons mag verwachten – zo veel als mogelijk is geautomatiseerd.”
Transformatie
Een andere ergernis van Van der Veldt zijn de bonussen in de bankenwereld, die weer even hard terug lijken te komen. “Het valt me tegen hoe weinig ze geleerd hebben van de crisis. Althans, wat mij betreft zitten we niet in een recessie, maar in een transformatie. We moeten terug naar de essentie. En wat mij betreft zijn daar kleinere bedrijven voor nodig. Grote bedrijven verliezen de essentie uit het oog. Bovendien raken zij de voeling met de klant kwijt, waardoor ze zich – bewust of onbewust – asociaal opstellen.” Datzelfde geldt volgens Van der Veldt voor banken. Bij de drie grote Nederlandse banken werken ondanks verschillende reorganisaties nog altijd veel te veel mensen, stelt hij. “Neem Knab. Dat is een volledige bank waar 200 mensen werken. Geweldig!”
Kleine initiatieven
De grootste innovaties in de financiële wereld hoeven we volgens Van der Veldt niet te verwachten van de grote banken. “In de top 10 van innovaties [link toevoegen] staat ook geen enkele bank, maar louter organisaties als Square en Paypal. Banken doen er niettemin verstandig aan kleine initiatieven op te zetten. Maar wel echt buiten de bank om, anders neemt dezelfde cultuur bezit van deze initiatieven.” Het huidige systeem blokkeert innovatie, stelt Van der Veldt. Het feit dat de Nederlandse financiële sector al helemaal niet erg innovatief is, komt volgens hem door het feit dat we drie grote banken kennen, voor wie innoveren nog steeds niet keihard nodig lijkt. “In een land als Duitsland, waar heel veel banken zijn, is dat een heel ander verhaal.”